Avui 8M diferencia de sous, recursos, i incentius econòmics

Blanes reivindica la igualtat en el món de l’esport amb motiu del 8-M amb la projecció del documental ‘Hijas de Cynisca’ al Teatre de Blanes

La directora del film, Beatriz Carretero, encapçalarà un col·loqui posterior amb les esportistes d’elit locals Melanie Serrano, Lolita Iglesias i Dúnia Martínez


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 04/03/2024


Una de les commemoracions internacionals que es viu a Blanes amb especial intensitat des de fa dècades és el 8-M, Dia Internacional de les Dones. De fet, des de fa dies la façana principal del consistori ja llueix una pancarta reivindicativa institucional, així com un cartell confeccionat per la Plataforma de Dones de Blanes. Aquest 2024 l’Ajuntament de Blanes ha pujat un esgraó encara més alt, i ha organitzat una activitat amb motiu d’aquesta jornada que promet trencar estereotips i interessar tothom, sigui home o dona.

Divendres vinent, coincidint amb la mateixa jornada del 8-M, es projectarà gratuïtament al Teatre de Blanes el documental ‘Hijas de Cynisca’ a partir de les 7 de la tarda. L’entrada serà d’accés lliure fins a omplir l’aforament, i després de la projecció la seva directora, Beatriz Carretero, s’encarregarà d’encapçalar un col·loqui al voltant de la temàtica del film.

Es comptarà amb la participació de les esportistes d’elit locals Melanie Serrano (futbolista internacional), Lolita Iglesias (ex jugadora de bàsquet i actual secretària de la Federació Catalana de Bàsquet) i Dúnia Martínez (medalla de plata de boxa a les Olimpíades de Policies i Bombers). Totes tres completaran amb les seves aportacions en directe les que prèviament s’hauran pogut veure al film, que ha conreat una quarantena de guardons en diversos festivals internacionals.

L’activitat està organitzada de manera conjunta pel Departament de Polítiques d’Igualtat d’Acció Social i el Departament d’Esports, que han sumat esforços amb un objectiu comú: reivindicar la igualtat en el món de l’esport. Precisament serà en el marc d’aquest acte quan s’incidirà especialment en difondre els valors esportius que representen Blanes: Igualtat, Respecte, Companyerisme i Esforç.


Hijas de Cynisca’: l’esport de les dones parla per la igualtat

El documental, estrenat l’any 2019, està dirigit per Beatriz Carretero, i se centra en les desigualtats de gènere que hi ha al món de l’esport, una situació que no fa sinó reflectir la societat en què vivim. Per això, es dona veu a dones que són referents, que han aconseguit grans fites en la seva carrera esportiva, que expliquen els avenços assolits... però també quant falta encara per aconseguir canviar una societat ancorada en valors anacrònics, que no haurien d’existir en ple segle XXI.

Les protagonistes són Mary Álvarez del Burgo (Voleibol i Volei Platja), Ona Carbonell (Natació Sincronitzada), Almudena Cid (Gimnàstica Rítmica), Paloma del Río (Periodista i Comentarista d’Esports), Bea Fernández (Handbol), Carmen Martín (Handbol), Jennifer Pareja (Waterpolo), Dori Ruano (Ciclisme), Paula Tirini (Voleibol), Laura Torvisco (Futbol), Amaya Valdemoro (Bàsquet), Lydia Valentín (Halterofília) i Jessica Vall (Natació).

Aquestes modernes filles de Cynisca –una princesa espartana que va ser la primera dona en portar cavalls i aconseguir una victòria als Jocs Olímpics de l’antiguitat l’any 396 A. C.- parlen amb veu alta i clara de la discriminació que es viu especialment en el món de l’esport sense que en siguem conscients. El seu testimoni real i sense artificis és el vehicle que serveix per mostrar-ho amb multitud d’exemples.

Així, es repassa un rosari de despropòsits en el context del món esportiu, com ara la sexualització des de la infantesa; la vulneració dels drets de les dones; la diferencia de sous, recursos, premis i incentius econòmics; la manca de visibilitat i diferent tracte als mitjans de comunicació; menys reconeixement tot i els guanys aconseguits; dificultats per trobar patrocinis; manca de recolzament a la professionalització; absència de dones en cossos tècnics i a les federacions; l’excessiva atenció sobre l’aparença física i la utilització sexista del seu cos... Es tracta de remoure consciències i fer esdevenir visible el què continua sent invisible.


Altres actes a Blanes amb motiu del 8-M

Les activitats organitzades a Blanes amb motiu del 8-M comptaran inclouran tres altres activitats molt significatives El mateix divendres, coincidint amb la celebració del Dia Internacional, es faran actuacions commemoratives que inclouran la lectura de poesia a càrrec del Grup Miratge, completada amb la instal·lació d’un Punt Lila en tres indrets de la ciutat.

El periple s’encetarà el divendres a les 11 del matí a la Plaça d’Espanya, seguirà a les 12 del migdia a la plaça de davant la Biblioteca Comarcal; i finalitzarà a la 1 de la tarda a la Plaça Mare de Déu del Vilar d’Els Pins. Està organitzat pel Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Àrea d’Acció Social, que ja va fer una acció similar a finals del 2023, amb motiu del 25-N, Dia Internacional Contra la Violència Masclista.

Una altra activitats destacada que es farà a Blanes pel 8-M l’organitza la Plataforma de Dones de Blanes. Es tracta del monòleg ‘Arrancamiento’, de Pamela Palenciano, un espectacle contra la violència institucional que pateixen les mares quan denuncien els abusos sexuals que pateixen els seus fills i filles. S’oferirà demà dimarts dia 5 a les 7 de la tarda al Teatre de Blanes.

L’endemà dimecres el Departament d’Esports de l’Ajuntament de Blanes ha fet una crida a les entitats esportives perquè participin en una gegantina fotografia de grup que es farà a les 7 de la tarda al hall de la Ciutat Esportiva Blanes. L’objectiu és recolzar i ajudar en la difusió de l’acte organitzat divendres vinent al Teatre de Blanes, amb la projecció i col·loqui al voltant del documental ‘Hijas de Cynisca’. Per participar a la fotografia de grup, es demana lluir alguna cosa de color lila, que identifica la lluita feminista.



Comentaris