Música a l'Esperança 2024 Desconcierto & Aranda

XXXII CICLE DE CONCERTS “MÚSICA A l’ESPERANÇA”

DIVENDRES, 31 DE MAIG


TRIO DESCONCIERTO amb ADRIANA ARANDA

Giancarlo Scevola, guitarra

Simón Maisano, guitarra

David Font Forcada, guitarra

Adriana Aranda, veu




EL CANÇONER DE LA TREMENTINAIRE

Un espectacle de David Font Forcada amb text d'Eva Arasa

Un viatge musical per conèixer qui eren les trementinaires. Un relat que ens transporta a un altre temps. Acompanyarem la Caterina des del Pirineu fins a les planes més llunyanes i descobrirem, a través d’ella i d’una selecció de cançons populars, un món que pràcticament ha desaparegut del tot. Un món d’olis, essències i herbes: “menta i farigola, ruda i romaní”. Un món, també, que tot just comença a obrir-se a altres realitats i a albirar alternatives a la manera tradicional d’entendre l’amor i l’amistat.

La Caterina és encara molt jove, a penes ha fet els setze anys, quan comença a caminar al costat de la Rosa, amb els remeis que curen tots els mals carregats a l’esquena. L’admiració i l’aprenentatge donen pas a sentiments que malden per encaixar en una societat plena de prejudicis. La llibertat és, finalment, mantenir-se fidel a una mateixa i a les pròpies conviccions.

De la terra aspra, de la resina del pi roig, en neix un espectacle musical i narratiu que és, al mateix temps, un homenatge a aquelles dones valentes que, fins a les acaballes del segle XX, van rodar de mas en mas, per pobles i ciutats, buscant una manera digna de sobreviure.

(L’espectacle, en format teatre, es va presentar el passat 15 de maig al Teatre del Raval de Barcelona)


Nota de premsa MÚSICA A L'ESPERANÇA

Rebuda 28/05/2024


Des de el 2016 Trío Desconcierto ofereix concerts diferents i novedosos. La seva marca única ve donada per la pròpia identitat interpretativa fresca i original. La subtilesa, l’energia, les dinàmiques i els colors son les bases de la seva interpretació creant, així, repertoris únics i elegants, plens de sensibilitat amb un determinat caràcter estètic i una unitat temàtica remarcable. Com amants de la música de cambra els seus integrants concentren el treball en dos grans eixos principals: les composicions originals per a tercet de guitarres i els arranjaments propis sobre una gran varietat d’estils musicals. A través de les seves interpretacions Trio Desconcierto aconsegueix una connexió especial i única amb la seva audiència.

En aquesta busca per crear repertoris diferents i novedosos, el tercet treballa i col·labora amb diferents artistes com Pablo Bemsch (tenor), Facundo Villagrán (tenor), Adriana Aranda (soprano), Anila Padrós (mezzosoprano), Joan Hernàndez (actor), Juanma Casero (dramaturg), Marina Buisan (Dramaturga) o Pablo Giori (Fotografia contemporània).

D’aquesta manera ha realitzat concerts homenatge d’importants figures de la música com Enrique Granados (2016), Violeta Parra (2017), Ástor Piazzolla (2021). Altrament també tenen el seu ventall de concerts temàtics que han mostrat al llarg de la carrera: Danses del món, Cançons populars catalanes, Estampes llatino-americanes, Música catalana dels segles XIX & XX, Cançons y danses, Piazzolla 100 o la proposta músico-pedagògica “Pintures que Sonen a romanticisme”.

El variat repertori i l’aire fresc que proposa l’agrupació ha cridat l’atenció de Festivals i sales: Setmana Cultural del Comú de Andorra la Vella (2016), Festival Art Llobet de Barcelona (2016), en el Festival Emili Pujol a les Garrigues (2017), Festival Narciso Yepes d’Ordino (2017), Festival Septiembre Musical de Tucumán (2018), “Casa de Tucumán” Buenos Aires (2018), Festival VI Cambra Romànica (Canillo 2021), La Cultura no s’atura (Andorra 2022). Festival Andorra Crea (2023). Festival Internacional de Guitarra d’Andorra (2024), Festival Mura Sona (2024), FIM de Vila-seca (2024), Mediterranean Guitar Festival (Girona 2024).

El 2021 queda finalista i el 2022 obtén el 3r premi del concurs Amics de la Cambra Romànica.

Trio Desconcierto ha sigut l’eix principal de les estrenes teatro-musicals: “El viatge de Sophia” de Juanma Casero & David Font (2022); “Cançons amb trementina” de Marina

Buisan & David Font (2023). Com també ha estrenat composicions i arranjaments dedicats al mateix tercet de joves compositors catalans i importants figures del món de la guitarra catalana.

Al llarg de la carrera ha enregistrat i publicat els temes més destacats agrupant-los en els àlbums: “Canciones y danzas” (Sotrack Records 2020); “Cançons amb trementina” (Ed. Moraleda 2023) amb la col·laboració d’Anila Padrós; “Música Europea I” (JSM Guitar Records 2024).

I el passat 17 de maig del han actuat a la FIM (Fira de música emergent i familiar) de Vila-seca precisament amb Cançons amb trementina. Trío Desconcierto s’ha format amb els grans mestres Hopkinson Smith, Guillem Pérez-Quer, Santiago Figueres i Vegara, Àlex Garrobé.

A la vegada els tres membres del conjunt també són professionals de la pedagogia de la guitarra a Andorra i Barcelona.


Adriana Aranda va néixer a Barcelona. Després de cursar el grau mitjà de guitarra a Santa Coloma de Gramanet, l’any 2014 obté el grau superior en cant clàssic i contemporani al Conservatori Superior de Música del Liceu al mateix temps que obté una beca de Wolfram Rieger pel Curs Internacional de Lied de Juventuts Musicals de Catalunya. El 2017 obté una beca de la Fundació Victoria de los Ángeles i el 2018 fa un master de lied a l’Escola Superior de Música de Catalunya, especialitzant-se en música contemporània i el 2020 un master de música de cambra al mateix conservatori del Liceu. Ha rebut classes magistrals i tallers de Donatienne Michel-Dansac, Dalton Baldwin, Wolfram Rieger, Ulrich Eisenlohr, Burkhard Kehring, Cindee Sanner, Elena Copons, Marta Matheu, Enric Martínez-Castignani, Joan Martín-Royo, Jordi Domènech i Jacobo Kaufmann.

Comença actuant a l’òpera Hänsel und Gretel d’E. Humperdinck al Teatre Sagarra de Sta. Coloma de Gramenet la temporada 2009-10 i després de multitud d’actuaciins tant a Espanya com a l’estranger, aquest 2024 ha intervingut amb Vertixe Sonora Ensemble a la Fundació TEAdir de Barcelona i Sant Boi de Llobregat amb el Barcelona Modern Ensemble a l’espectacle i Daniel D’Adamo_retrat.


Giancarlo Scevola va néixer a Viña del Mar (Xile). Llicenciat en arts i ciències musicals per la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso, finalitzant els estudis l'any 2006 amb el diploma al millor graduat de la seva generació. Es trasllada a Barcelona el 2007. Al Conservatori del Liceu de Barcelona realitza el curs de perfeccionament en guitarra clàssica amb el mestre Guillem Pérez-Quer l'any 2011 i l'any 2017 acaba els estudis de Màster en Interpretació de música clàssica i contemporània a la mateixa casa. Ha fet concerts tant com a solista com en grups de cambra per diferents països com Argentina, Xile, Anglaterra, Andorra i Espanya. A més del Trio Desconcierto forma part també amb el Duo Jovičić - Scevola guardonats al concurs de música de cambra 2022 de Sèrbia. L'any 2015 va ser guardonat amb el Premi Miquel Llobet i l'any 2018 obtingué el Tercer Premi i el Premi Frederic Mompou al Certamen Llobet de Barcelona.


Simón Maisano, nascut a Argentina, viu a Barcelona des del 2012 i és Llicenciat en Música de Cambra de la Universitat Nacional de Lanús, Buenos Aires, Argentina i Màster en Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. A l'octubre de 2019 es va presentar al costat de l'Orquestra Simfònica de la Universitat Nacional de Tucumán – Argentina en un doble concert per a guitarra i orquestra. És guitarrista fundador del Trio Desconcierto i guitarrista i arranjador del Duo Aramai que forma al costat de la soprano Adriana Aranda, formació amb la qual l’any passat presenta un EP. És alhora professor de Guitarra a l'Escola de Música del Col·legi Pare Manyanet de les Corts Barcelona I a l'Escola Musical 91 a Cornellà de Llobregat. Guanyador de beques i concursos tant a Amèrica com a Europa, realitza una intensa tasca com a solista que l'ha portat a recórrer diferents sales d'Espanya, França, Andorra, Alemanya, Xile i Bolívia. Al febrer de 2024 es presenta com a solista al costat de l'orquestra de Guitarres de Barcelona al Palau de la Musica Catalana. Al juny del 2022 obté el 3r premi del concurs Internacional de Música de Cambra, Amics de la Càmera Romànica d'Andorra al costat del Trio Desconcierto i l'abril 2022 es presenta al costat del Trio a l'Auditori Nacional d'Andorra. El desembre del 2016 presenta el seu primer CD solista gravat a Barcelona i de manera independent amb música de compositors llatinoamericà. Becat en dues oportunitats del LIII Curs Universitari Internacional de Música Espanyola a Santiago de Compostel·la. Guanyador del 2on premi al Primer Concurs de Guitarra organitzat per Argentmúsica 2009 i Guanyador del 1er premi en Categoria Juvenil Internacional del V Concurs i Festival Internacional de Guitarra Clàssica a Cochabamba, Bolívia (2008).


David Font Forcada, intèrpret, compositor i arranajdor especialitzat en la guitarra clàssica, creador i productor d'arts escèniques, artista sonor i pedagog de la guitarra, inicia la seva carrera guitarrística a Andorra amb Tomas Preibsh, posteriorment es desplaça al Conservatori Professional de Badalona on treballa amb Vicenç Mayol i obté el Grau Professional. Seguidament, assoleix la llicenciatura de Grau Superior en especialització de la guitarra clàssica al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona amb Guillem Pérez-Quer i el 2015 realitza dos anys de postgrau amb Santiago Figueras. El 2015 obté la menció d'Honor al Concurs de Joves Intèrprets l'Arjau. El 2016 realitza el Curs Tècnic en Tècnic d'Il·luminació a l'Universidad San Jorge de Zaragoza. El 2018 es gradua en Màster d'Arts contemporànies, tecnològiques i performatives a la Universitat del País Basc.

És membre fundador, intèrpret i productor del tercet de guitarres Trio Desconcierto des del 2016 amb el que han fet una destacada carrera musical per Andorra, Catalunya i Argentina en festivals com; Música als parcs de Barcelona 2016; el Festival Narciso Llepes 2017; Septiembre Musical de Tucuman 2017; Festival de les garrigues Emili Pujol 2018; Homenatge a Piazzolla amb Art Llobet de Barcelona 2019; son finalistes del Concurs Amics de la Cambra Romànica 2021; Festival Amics de la Cambra Romànica de Canillo 2022; La Cultura no s'atura 2022; Música a la Fresca Tiana 2023; Esquella Walking Incles Music Festival Canillo 2023; Andorra Crea 2023; Andorra Guitar Fest 2024; Festival Mura Sona 2024, entre d'altres. Tanmateix, per aprofundir en els coneixements cambrístics toca amb diferents formacions de curta i mitja durada en les que combina la guitarra amb quartet de corda, violoncel, flauta, violí, clarinet, veu o percussió.

Arran del màster d'arts contemporànies s'interessa per les col·laboracions pluridisciplinàries i treballa amb artistes com; Emma Riba amb la peça d'improvisació de dansa contemporània "Habitant espais"; Emilio Cordero Checa "Centelles de Melangia" , música en viu i il·luminació pel festival Land Art 2019; i amb Pablo Girori "Migrant els sentits".

El 2020 funda juntament amb Emma Riba i Xavier Pérez l'Associció d'arts escèniques L'ERA de la qual n'és el president i a través de la que es pot expressar com a creador multidisciplinari d'arts escèniques a escala professional. Amb creacions com; "Dels gestos perduts i dels sons oblidats" amb Emma Riba 2020; "Vestida de mar" l'ERA el 2020; "El viatge de Sophia" amb Juanma Casero 2022; "Soc un còdol" l'ERA el 2023; "Cançons amb trementina" amb Marina Buisan el 2023.

El 2022 realitza la cerca i transcripció de la música recollida a Andorra dins de l'Obra del Cançoner Popular Català sota encàrrec del Ministeri de Cultura del Govern d'Andorra. El següent any (2023) estrena acompanyat de Laura Garcia Olaya "Engrunes del meu patrimoni" repertori per a guitarra i veu de composició propia basada en les cançons d'Andorra recollides el 1925 a l'Obra del Cançoner Popular Català en celebració de les Jornades Europees del Patrimoni.

És professor de guitarra des del 2010 passant per escoles de diferents ambients socials com l'Escola de Música d'Ordino; l'Escola de Música de les Valls del Nord; Escola de Música Moderna; Musicluster escola religiosa de Sarrià, Música Fusió escola de Sant Cugat, Shine escola de barri a Gràcia; com també ha exercit de professor de música a l'Escola Andorrana de Secundària d'Encamp. Actualment, exerceix de professor de guitarra a l'Institut de Música del Comú d'Andorra la Vella des del 2018.


https://youtu.be/E9IN_lXWg5E?si=DEYsnitJXdQJtwhk

https://youtu.be/Ep16wFnvTUI?si=VOZ8EINWFK26eIN8

https://soundcloud.com/ambtrementina

https://youtu.be/HcSyMZ-vlTI?si=_wC8LYvR1OZHZUcT



Comentaris