On va a parar la fracció orgànica recollida porta a porta?

El Consell Comarcal de la Selva s’adhereix a la Setmana Internacional del Compost 2024

  • L’ens selvatà ha elaborat un espot publicitari que té com a objectiu donar a conèixer on va a parar la fracció orgànica que recollim amb el porta a porta
  • Del 5 a l’11 de maig amb el lema “Compost... campió del clima” se celebra la Setmana Internacional del Compost


Imatge COMPOSTA EN RED.ORG


Nota de premsa CONSELL COMARCAL

Rebuda 30/04/2024


El Consell Comarcal de la Selva s’adhereix a la Setmana Internacional del Compost, que, enguany, se celebra del 5 a l’11 de maig (ICAW2024) amb el lema “Compost... campió del clima”. Aquesta és la cinquena edició que l’ens selvatà participa en aquesta Setmana Internacional del Compost i s’ha aprofitat l’ocasió per publicar un espot que pretén donar a conèixer on va a parar la fracció orgànica que recollim amb el porta a porta.

Amb aquest espot elaborat pel Consell Comarcal de la Selva podreu descobrir el recorregut de la fracció orgànica que generem a casa fins a la planta de compostatge i el procés de transformació en compost de qualitat. També es donarà a conèixer la importància de la seva combinació amb la fracció vegeta; la funció dels túnels de compostatge – on s’aconsegueix la descomposició i higienització controlada dels materials en tan sols dues setmanes, la fase de maduració de dues setmanes – en què queda més evident la presència de materials impropis, els mecanismes de neteja d’impropis, que permeten extreure la major part dels materials no compostables, entre els quals molts coberts que a algú li han caigut dins el cubell marró “sense voler” i, finalment, la fase de postmaduració, d’unes 4 setmanes més a l’exterior d’on surt el compost a punt per ser aplicat.

Evidentment, la fracció orgànica que arriba a la planta de compostatge prové del model de recollida porta a porta (dels 20 municipis de la Selva que tenen instaurant aquest model) i també dels pobles que mantenen el model de recollida amb contenidors. L’espot publicitari anunciat mostra la forma de recollida porta a porta, i recorda que és la que s’està ampliant a la Selva i la que aconsegueix millores resultats en quantitat i qualitat de la matèria recollida, amb molt baixa presència d’impropis)

Aquest any 2024, el compostatge a la Selva ha fet un nou pas endavant per dos motius ben diferents: la planta de compostatge ha estrenat el nou espai de postmaduració consistent en una plataforma dotada de sistema de ventilació i rec sobre la qual s’apila el compost i que permet millorar i controlar les condicions a l’interior de la pila que acompanyen aquest darrer procés.

El Consell Comarcal ha fet arribar als pobles de la comarca adherits a la xarxa comarcal de compostaires el missatge següent: “Vols ser un dels propers 700 nous compostaires de la comarca de la Selva?”

I és que durant el mes de març, l’ens selvatà va anunciar, durant una nova campanya de foment del compostatge casolà a tots els municipis de la comarca adherits a la xarxa de compostaires comarcal, gràcies a l’adquisició de 700 nous compostadors de diferents capacitats per satisfer noves demandes sorgides sobretot als municipis que havien iniciat el servei porta a porta en els darrers anys.

Actualment s’estan distribuint els compostadors provinents d’aquestes antigues sol·licituds i arriben nous formularis d’alta de noves persones interessades que han respost a l’anunci de la campanya.

La comarca de la Selva aposta de ferm pel reciclatge de la fracció orgànica, havent estat la segona comarca catalana en inaugurar la seva planta de compostatge de residus municipals l’any 1998. Des d’aquesta data les entrades de matèria orgànica s’han anat accelerant cada any des de 2017 amb les posades en funcionament dels primers serveis de recollida de residus porta a porta a la comarca.

Actualment, 20 municipis de la comarca fan recollida porta a porta de la fracció orgànica i altres fraccions de residus, de forma total o parcial a la població i al comerç: Amer, Anglès, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, La Cellera de Ter, Massanes, Osor, Riudarenes, Riudellots de la Selva, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres, Vilobí d’Onyar, i Tossa de Mar i Lloret de Mar , en aquests dos darrers casos dirigit als establiments comercials.



Comentaris