Assegurar la memòria individual i col·lectiva

Blanes commemora la Setmana Internacional dels Arxius amb una projecció d’imatges dels anys 80 del periodista i cineasta amateur Joan Ferrer

El músic i compositor blanenc Xavi Pendón, va acompanyar la projecció, organitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes



Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 07/06/2024


Diu l’adagi que una imatge val més que mil paraules, i certament ha quedat una vegada més demostrat a través de l’activitat organitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes aquest passat dijous a la Sala de Plens Maria Dolors Oms. Sota el títol genèric ‘Blanes fa 40 anys’, es va fer una projecció d’imatges de la ciutat rodades fa 40 anys pel periodista i cineasta amateur blanenc Joan Ferrer Bernat.

Per si la proposta no fos prou atractiva, a la segona part de l’acte les imatges van anar acompanyades per una interpretació del músic i compositor blanenc Xavi Pendón, qui es va encarregar de posar el contrapunt ideal que emfatitzava cada fotograma. Instants captats per l’ull sempre atent de Joan Ferrer, qui durant aquestes dècades també es va ocupar de mantenir ben informat bona part del territori gironí i barceloní dels voltants, a través dels Informatius de Ràdio Marina.

Durant aquests dies, del 3 al 9 de juny, a Catalunya se celebra la ‘Setmana Internacional dels Arxius’, que inclou la commemoració del Dia Mundial que s’escau el 9 de juny, coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA/CIA) el 1948, sota els auspicis de la UNESCO. L’objectiu és posar de relleu el caràcter essencial dels arxius per a garantir una gestió eficaç per protegir els drets de la ciutadania o per assegurar la memòria individual i col·lectiva.

I d’això en té una sobrada solvència contrastada l’Arxiu Municipal que, a través dels fons d’imatges donats per nombrosos blanencs i blanenques, així com ciutadans foranis que també han volgut fer la seva contribució, compta amb un valuós patrimoni d’imatges en moviment. En aquest cas, la projecció celebrada aquest passat dijous es va centrar en les imatges cedides per Joan Ferrer Bernat.

Com és habitual en tots els actes que organitza l’Arxiu Municipal, la sala de plens es va omplir a vessar de públic, qui durant més d’una hora va xalar reconeixent coneguts personatges de la vida blanenca més quotidiana: al mercat, a la processó, en una celebració a l’Hospital-Asil. El mateix autor, Joan Ferrer, amb apunts d’Aitor Roger, va acompanyar també amb les seves explicacions les imatges recuperades al temps.


Una passejada pel Blanes dels anys 80

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora d’Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa; i l’autor de les imatges, Joan Ferrer Bernat; i el tècnic de difusió de l’Arxiu, Aitor Roger. La projecció va quedar centrada en la visualització de diverses imatges enregistrades a la dècada dels anys 80: com era fa 40 anys el Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre; actes tradicionals de la Setmana Santa; o bé les populars Catifes de Flors de Corpus.

També es va poder rememorar en el cas d’uns, i conèixer per part dels més joves assistents, com va ser el comiat de qui fou rector de la Parròquia Santa Maria, Mossèn Miquel Ayats; una actuació del grup d’havaneres ‘Flor Blanenca’, la celebració del centenari de les germanes de Sant Josep; la visita de la Banda del Col·legi Santa Maria a les falles de Gandia, o bé la celebració d’un sorteig extraordinari de la Loteria Nacional a Blanes, coincidint amb el Dia del Mar. Altres imatges eren més insòlites, com ara la passejada pels carrers de Blanes des d’un Dyane 6.

Una nostàlgica mirada al passat per comprovar que, a voltes Blanes ha canviat molt en una gran quantitat d’aspectes, però en canvi segueix protegint aquells racons més atractius que formen part del patrimoni cultural i natural que la fa ser tant apreciada per nadius i visitants. Una més que encertada manera de celebrar la Setmana i el Dia Mundial dels Arxius, i una muda reivindicació que cal preservar aquesta memòria històrica que tant ens pot explicar en tan sols uns segons.

Va ser a la segona part on el virtuosisme de Xavi Pendón va ser el complement ideal a la projecció de les imatges del Mercat de Fruites i Verdures congelat en el temps un matí de fa 40 anys. El músic, acompanyat en viu i en directe per un clarinet, completat per un enregistrament amb piano fet per ell mateix, va trenar una banda sonora perfecte, on es barrejava una emotiva versió de ‘Blanes Festiu’, passant per ‘Les nenes maques al dematí’ o ‘Que tinguem sort’.


Joan Ferrer: una vida dedicada a informar amb imatges i la paraula

Joan Ferrer Bernat va néixer a Blanes l’any 1963, i des de ben jove ja va començar a immortalitzar escenes de la vida quotidiana. Primer en cel·luloide, amb una càmera de Súper 8, i més tard en vídeo, amb les diferents sistemes que la tecnologia dels anys 80 va anar evolucionant fins arribar als mòbils d’avui dia que incorporen fotografia i vídeo.

Inicialment va començar els estudis de Matemàtiques, però aviat se’n va adonar que no eren els números la seva font d’inspiració. Per això va fer un curset de vídeo i en va obtenir el títol de realitzador. Amb els seus pares, Joan i Montserrat, acostumava a assistir al dinar dels Premis Literaris Recvll, que es va encarregar de filmar. Va ser llavors quan Benet Ribas –director i ànima dels guardons- el va esperonar a seguir amb aquella tasca.

Durant aquells anys també va treballar al costat de fotògrafs professionals de Blanes com Josepet Romaní i Catalán en casaments, batejos i comunions –allò que en l’argot dels professionals d’aquest món es coneix com ‘la BBC’-, una pràctica que el va ajudar a perfeccionar la seva tècnica. Va ser durant aquella època quan va entrar a treballar a Ràdio Marina per cobrir la baixa per malaltia del responsable dels Informatius.

Paral·lelament, a l’haver agafat pràctica en el rodatge de vídeos, els muntava per emetre’ls a través de l’emissora local ‘TV Mediterrània’, amb un recorregut molt curt, empès per les circumstàncies. Posteriorment, també es va encarregar d’engegar el projecte de ‘TV Mar’, que també va tenir una efímera vida: va iniciar les emissions el 23 d’abril de 1989 i les va acabar el 15 d’agost del mateix any.

El projecte tindria mesos després continuïtat amb ‘Canal 28’, on Joan Ferrer col·laborava en la coordinació de continguts. La vocació d’informar del periodista i cineasta ha perdurat durant quatre dècades en el temps. Un periple que va finalitzar el desembre de 2021, quan va adreçar-se al públic de Ràdio Marina per darrera vegada, per obrir aquells altres horitzons que propicien la jubilació.


Xavi Pendón, un polifacètic músic i compositor

L’altre artífex de la commemoració de la Setmana Internacional dels Arxius va ser el músic i compositor blanenc Xavier González Ranchal, més conegut sota el seu nom artístic: Xavi Pendón. Va començar els seus estudis de música a l’Escola de Música ‘Col·legi Santa Maria’ de Blanes fent clarinet i tenora amb Xavier Molina des del 1996 fins al 2003.

Més tard, del 2003 al 2008, va cursar clarinet al Conservatori de Badalona amb Valèria Conti, i Xavier Castillo, i del 2008 al 2013 va cursar el grau superior de composició a l’ESMUC amb Albert Guinovart. A més a més, ha estudiat d’altres instruments com piano, saxòfon i fagot, així com cant amb Clara Luna, i improvisació amb Llibert Fortuny. La seva formació l’ha completat amb diversos cursos de composició i masterclass de clarinet i cambra.

Aquesta formació li ha permès haver estat professor en diverses escoles de música, i membre d’un llarg llistat de formacions. Des de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria fins Funk Manchú, passant per l’Orquestra Jove de la Selva, Big Band Jazz Club Blnaes, Cobla Foment del Montgrí, Chiken’s Band, Banda Simfònica de Badalona, Kontra-Band, EMB Soul Band, Cobla Orquestra Cadaqués, Pulpopop, Orquestra Gira-Sol, Orquestra del musical Scaramouche de Dagoll Dagom, Biflats...

Actualment és membre de Cat Klezmer Trio i de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, amb qui ha actuat en festivals i sales de prestigi, que l’han dut a voltar una vintena de països. La seva versatilitat i genialitat l’han fet guanyar diversos premis de prestigi, i les seves composicions traspassen fronteres i gustos musicals, sempre inquiet, sempre atent a noves maneres de transmetre al públic sensacions i interpretacions inoblidables.



Comentaris