Blanes rememora els balls d’època noucentista a les ‘Enramades de Corpus’ amb l’Esbart Joaquim Ruyra
La Plaça dels Dies Feiners es va transformar en un envelat de principis del segle XX per ballar acompanyats de la música en directe a càrrec de la Cobla Mediterrània
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 13/06/2024
És ben bé que la música ajuda a que els records de temps passats aflorin a la nostra memòria col·lectiva, transportant-nos a èpoques tan pretèrites com vulguem. Això és el què va passar dissabte passat a la nit a la cèntrica Plaça dels Dies Feiners, on es van acollir per segon any consecutiu els balls de les ‘Enramades’, organitzat per l’Esbart Joaquim Ruyra.
Tot just al 2023 es va provar l’experiència per primera vegada, formant part dels actes organitzats amb motiu del 60è aniversari de l’entitat. L’èxit de l’experiència ja va fer pensar la veterana entitat que s’havia de repetir en el futur, i així va complir dissabte passat. La Plaça dels Dies Feiners es va transformar en un envelat d’aquells que sovintejaven les i els nostres avantpassats, per reviure tot l’encant i el romanticisme dels balls de l’època noucentista.
L’Esbart Joaquim Ruyra va dissenyar una posada en escena digna d’un envelat a l’aire lliure on no hi faltava ni un detall. El què també li donava el toc de gràcia va ser la instal·lació de bombetes que li donaven tot l’aire de temps passats. Al centre de la plaça hi havia lloc per ballar a cor què vols, i la pista de ball estava encerclada per cadires i taules per fer un most amb els articles que hi havia a la barra de bar, on se servia coca, cava i altres entreteniments.
Novament, l’experiència ha estat tot un èxit. I va participar tothom qui va voler, majoritàriament vestits d’època, comptant amb els i les dansaires del Cos de Dansa de l’Esbart, i amb la més que entusiasta participació de tot un grapat d’exmembres que havien ballat fa temps amb l’entitat blanenca. L’esdeveniment es va presentar com les ‘Enramades’, perquè se celebraven a Blanes entre finals del segle XIX i principis del segle XX emmarcades al cicle festiu de primavera, una setmana més tard que s’havien fet les Estores de Corpus.
Enramades de Blanes: reviure els balls d’envelat de fa un segle
Prenent com a fil conductor aquest rescat del costumari blanenc pretèrit, la celebració va esdevenir en una festa participativa on ballar va ser l’excusa per passar una bona estona: tant la gent jove com els qui enyoraven aquells envelats on ballaven de joves. Per fer-ho tot encara més verídic, es va comptar amb la música en directe de la Cobla Mediterrània, dirigida per Francesc Gregori, i un presentador que també anava vestit i s’expressava com temps enrere: Jordi Vidal.
Al llarg de la vetllada el mestre de cerimònies va anar animant al públic i explicant-li quin ball es tocaria i dansaria tot seguit. L’esbart i la cobla van preparar un repertori de balls que va recórrer valsos, polques, vals-jotes, fox, xotis, alguna sardana o havaneres que van fer la vetllada més distesa i participada. S’hi van interpretar peces molt conegudes i d’altres que no ho eren tant, però igualment agraïdes pel públic.
Així, hi havia clàssics com ara el ‘Ball del Fanalet’, el ‘Ball Robat’ o el més conegut de tots: el ‘Ball de Rams’, un valset i vals jota pel qual prèviament a la seva interpretació es van estar venent petits rams entre el públic per poder recrear-ho amb tots els ets i uts. Hi havia vegades en què els balls els dansaven exclusivament els membres del cos de dansa i els exdansaires, i d’altres en què es convidava a tothom que volgués afegir-s’hi.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada