El periodista Miquel Riera porta l’urbanisme desaforat de la Costa Brava a la Casa Saladrigas de Blanes
La mostra fotogràfica ‘Costa Desbravada’ presenta la particular visió de l’autor al voltant del exagerat urbanisme practicat des dels anys 50 al litoral gironí
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 11/07/2024
Fins el proper 4 d’agost la segona planta de l’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes acull una exposició fotogràfica que no deixarà indiferent a ningú. El periodista Miquel Riera presenta ‘Costa Desbravada’, on repassa i dona la seva particular visió sobre l’exagerat boom constructiu practicat ds dels anys 50 al litoral gironí. La mostra es pot visitar de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h, i de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.
La regidora de Participació Ciutadana, Estefania Romero, acompanyada de l’autor i del tinent d’alcalde Mario Ros, va encapçalar l’acte inaugural que va tenir lloc dissabte passat a Casa Saladrigas. La mostra no tan sols inclou fotografies que il·lustren diversos exemples arreu de la Costa Brava. També s’hi recullen declaracions de diverses personalitats relacionades amb l’objecte de l’exposició.
Una d’elles és de Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundador de S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava, qui deia l’any 1977: “La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir’.
Per la seva banda, Narcís-Jordi Aragó, un dels impulsors del Debat Costa Brava l’any 1976, considerava en un article amb motiu del centenari de la costa Brava l’any 2009 que ‘allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit’. Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, va anar encara més enllà, i al 2013 propugnava que no s’havia de construir més a la Costa Brava: ‘Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava ni de la costa catalana’.
Un treball de més d’un any i mig recollit en 40 imatges
A partir d’aquestes premisses, sumades a un treball que s’ha allargat durant més d’un any i mig, Miquel Riera ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Urbanitzacions i edificis aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també en aquests darrers temps que, en opinió de l’autor, han enlletgit la Costa Brava.
El veterà periodista també remarca que no es tracta d’un treball exhaustiu, tot i que ha reunit cap a unes 1.500 fotografies, tot i que aquesta no era la seva intenció. El què l’ha mogut ha estat fixar-se en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció, i de passada mirar de conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del què ja ho està.
A l’exposició hi ha reunides 40 fotografies. No n’hi ha de totes les poblacions de la Costa Brava, i fins i tot una mateixa població compta amb més d’una imatge que la identifica. A l’hora de triar-les, Miquel Riera ha prioritzat les que li agradaven més i les que, des del seu punt de vista, tenen més impacte. La inauguració de la mostra ha coincidit amb la publicació de la novel·la publicada pel mateix autor: ‘L’ombra dels ocellots’, publicada per La Campana, centrada també en l’especulació urbanística.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada