Fortitudo Ejus Rodium Tenuit Blanes va col·laborar

L’Arxiu Municipal repartirà gratuïtament 500 banderes de Blanes per penjar als balcons per la Festa Major de Santa Anna

Tothom qui en vulgui la podrà anar a buscar a partir de dilluns a les 9 a l’arxiu, on es repartiran fins esgotar existències


Imatge facilitada per la institució


Opinió de DdB:

...Le jour du 14 juilletJe reste dans mon lit douilletLa musique qui marche au pasCela ne me regarde pas
Je ne fais pourtant de tort à personneEn n'écoutant pas le clairon qui sonne
Mais les braves gens n'aiment pas queL'on suive une autre route qu'euxNon, les braves gens n'aiment pas queL'on suive une autre route qu'eux

Tout le monde me montre au doigtSauf les manchots, ça va de soi...
La mauvaise réputation
GEORGES BRASSENS



Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 19/07/2024


Amb motiu de la Festa Major de Santa Anna que tindrà lloc al municipi on comença la Costa Brava la setmana vinent, del 22 al 28 de juliol, l’Ajuntament de Blanes ha endegat una campanya perquè les blanenques i blanencs visquin el cicle festiu encara amb més intensitat. L’Arxiu Municipal de Blanes repartirà la setmana vinent 500 banderes de Blanes per penjar als balcons durant aquests dies.

L’objectiu és potenciar el sentiment de pertinença a la ciutat i, per aquest motiu, conjuntament amb la bandera de Blanes també es repartirà un full informatiu amb la història de la bandera i l’escut del municipi. Les persones interessades podran anar a buscar-ho el dilluns a partir de les 9 del matí a l’Arxiu Municipal, al Carrer Unió, 13, on es repartiran gratuïtament fins a exhaurir existències.


Expectació per poder obtenir una bandera de Blanes

Cal dir que només se’n dona una per a cada persona que vagi a buscar-ne, perquè l’objectiu és que llueixin als balcons del màxim nombre de cases de Blanes. Des que ahir es va anunciar a través de les xarxes socials, un gran nombre de persones s’ha interessat per saber si a partir d’avui ja se’n repartien, o bé si les podia reservar. En aquest darrer sentit, cal dir que no es guarden banderes i cal anar a buscar-les personalment.

Des de l’Ajuntament de Blanes s’ha valorat molt positivament la positiva rebuda que està tenint la mesura que, fins i tot abans de posar-se en marxa, ja està aixecant tanta expectació. Així coincidien aquest matí l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández; la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni, Mònica Rabassa, i el cap d’aquest servei, Toni Reyes.


Història de la Bandera i l’Escut de Blanes

En la informació que es repartirà s’explica que l’origen de la bandera blanenca és l’escut de la vila, el blasó de la família dels Blanes. Al voltant del símbol, entre els segles XVII i XIX, es consolidà la llegena que havia estat donat als senyors de la vila com agraïment del duc de Savoia per la seva participació en la conquesta de l’illa de Rodes el 1310.

Posteriorment, al segle XVIII, els consellers de la vila decidiren incloure en l’escut, en commemoració d’aquesta gesta, l’acrònim llatí vinculat als Savoia F.E.R.T., que significa Fortitudo Ejus Rodium Tenuit (El seu esforç va salvar Rodes). Més enllà de la llegenda, sabem que el model actual de l’escut de Blanes va desaparèixer a mitjans del segle XIX a causa de l’obligació decretada pel Ministeri de Governació l’any 1849 que tots els municipis havien de tenir un segell amb què signar la documentació oficial.

Fins aleshores, el consistori havia segellat els documents amb els escuts dels respectius senyors feudals. De fet, el primer de què es té constància és dels Cabrera, malgrat que al 1603 Gastó de Montcada va permetre a l’Ajuntament utilitzar l’escut dels Blanes, que no es va començar a utilitzar fins al 1623. L’octubre de 1993 la Generalitat de Catalunya va aprovar l’escut oficial de la vila, inspirat en l’emblema dels Blanes.

Gastó de Montcada el va descriure de la següent manera: “Escut caironat: de gules, una creu estreta d’argent. Per timbre una corona mural de vila”. Finalment, el ple municipal del 28 de novembre de 1994 va acordar que la bandera municipal tingués les següents característiques: “Bandera apaïsada, de proporcions dos d’alt per tres d’ample, vermella amb una creu blanca plena centrada al mig, de braços d’amplada d’1/6 d’alçada”. Pocs mesos després, la Generalitat de Catalunya va ratificar l’acord i es va oficialitzar.




Comentaris