Repassar fotogràficament el passat més recent blanenc

Blanes proposa un viatge fotogràfic a la dècada dels anys 60-70 a través de l’exposició dels Germans Recio

S’ha inaugurat aquest cap de setmana, i inclou les millors instantànies dels fotògrafs Enric i Josep Recio disparades entre els anys 1962 i 1972, seleccionades per l’Arxiu Municipal



Imatge facilitada per la institució

Opinió de DdB: Les fotos, rai. Però amb el pas dels anys, arribarem als vídeos, i podrem sentir els polítics nostrats dient ximpleries. Serà més divertit no tinc cap dubte



Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 20/07/2024


Aquest cap de setmana s’ha inaugurat un dels ingredients que forma part des de fa molts anys de la Festa Major de Santa Anna, com un complement que enllaça directament amb l’essència dels blanencs i blanenques, la seva identitat. Es tracta de l’exposició que organitza cada estiu l’Arxiu Municipal, dedicada habitualment a repassar fotogràficament el passat més recent blanenc.

L’acte va tenir lloc la tarda d’aquest passat divendres a la Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel, situada al cèntric Carrer Ample, i el van encapçalar la regidora d’Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa, acompanyada dels dos protagonistes de la mostra. Són els fotògrafs Enric Recio Romaguera (Blanes, 1945) i Josep Recio Romeguera (Blanes, 1950). També van assistir el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament


Un viatge fotogràfic a la dècada dels 60-70 amb els Germans Recio

Els germans Recio van començar a conrear la seva afició per la fotografia de ben joves, i aviat van entrar a formar part de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC). A partir del 1968 col·laboren en la creació del Concurs Nacional de Fotografia que neix amb el nom de Trofeu Quillat de Plata que, de fet, va guanyar Josep Recio tant en aquesta primera edició com en la segona i, més recentment, en la darrera edició d’aquest 2024 i d’altres anteriors.

A mitjans de la dècada dels anys 70 la seva activitat va decaure per les obligacions professionals. Recentment, després d’haver-se jubilat, Josep Recio l’ha reprès amb força: ha obert un estudi fotogràfic a casa i torna a participar en un gran nombre de concursos amb molts bons resultats. També dona suport a grans artistes plàstics, com és el cas de Quim Serrano, a qui va ajudar a plasmar digitalment el disseny del què va ser el cartell dels 50 anys del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava i Trofeu Vila de Blanes.

L’exposició organitzada per l’Arxiu Municipal és un recull de l’obra primerenca dels dos germans que està dipositada en aquest servei cultural. Qui la visiti podrà conèixer com era Blanes i els seus voltants, la vida la moll, l’activitat de Plaça i d’es Portal, els jocs de la canalla al carrer o els inicis d’alguns barris de la població, com ara Valldolig.

Els Recio sempre buscaven l’element humà a les seves fotografies, tal com queda plasmat en la magnífica imatge que s’ha utilitzat per fer el cartell oficial de la mostra, on hi ha dos nens jugant enfilats a una corda en primer pla, i darrera seu, desdibuixada, la ciutat que llavors encara era poble, amb Sant Joan destacant a l’skyline. Són instantànies on les persones esdevenen el centre de totes les coses; a la feina, en els jocs, en el gaudi o el patiment. Cercaven protagonistes de la vida i de la història i, sempre que podien, ho feien agafant-les en moviment.


L’exposició s’estén al carrer amb quatre tòtems

Tant a l’exposició com als tòtems que s’han emplaçat al carrer s’hi troben recollides una setantena d’imatges de les prop de tres mil fotografies que han començat a ingressar a l’Arxiu Municipal de Blanes. El viatge fotogràfic es pot seguir a través de 4 estructures al carrer emplaçades en 4 ubicacions diferents repartides arreu de la ciutat: a la placeta de Valldolig, al carrer Raval Sud, a l’entrada de mar de la plaça Mare de Déu del Vilar d’Els Pins, i a l’entrada de l’esplanada del moll.

Hi ha sis àmbits temàtics de l’exposició: la vila i els seus voltants, els inicis del barri de Valldolig, la vida al moll, tirar a l’art, la Plaça i Es Portal, i per últim els Jocs i la Canalla. A banda de la selecció de 70 fotografies que s’hi inclou a la mostra, també hi ha un racó amb un audiovisual on s’hi ha recollit un gran nombre dels treballs que transcendeixen la fotografia per ser una obra d’art. L’exposició dels germans Recio ‘Un viatge Fotogràfic’ es podrà visitar fins a l’11 d’agost amb el següent horari: de dilluns a diumenge d’11 a 13 h i de 18 a 21 h.



Comentaris