El Ple incrementa en 7.000.000 d'euros el Programa del Fons de Cooperació Econòmica Municipal per l'any 2024
- En la sessió del Ple de setembre també s'han aprovat les noves bases reguladores de les subvencions per a immobles amb valor patrimonial
- El Ple també ha aprovat la renúncia al càrrec del diputat socialista Juli Fernández
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa DIPUTACIÓ
Rebuda 17/09/2024
El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes de setembre, ha aprovat suplementar el programa del Fons de Cooperació Econòmica Municipal 2024-2027 per donar suport econòmic als ajuntaments inclosos en l'àmbit territorial de la Diputació de Girona, en 7.000.000 d'euros; alhora que ha augmentat el crèdit consignat per als consells comarcals de la demarcació de Girona per a la prestació de serveis d'assistència, cooperació i d'altres als municipis, en 400.000 euros, per a aquest any 2024, tal com s'ha anat fent en anys anteriors.
En relació amb el programa del Fons de Cooperació Econòmica Municipal 2024-2027, del servei d'Assistència i Cooperació als Municipis _aprovat inicialment pel Ple el desembre passat_ s'ha modificat la regulació del programa d'aquest Fons, on es preveu l'aprovació d'avançaments del pagament de diferents anualitats als ajuntaments i també a l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit (equiparada als ajuntaments en tota la regulació d'aquest programa).
L'aprovació del Programa del Fons de Cooperació Econòmica Municipal 2024-2027 tenia, entre d'altres motivacions, la de contribuir a la millora de la suficiència financera dels ajuntaments, molt afectada per la situació generada per la pandèmia de la covid i les darreres crisis econòmiques, amb els greus efectes que han tingut sobre les hisendes municipals. La situació financera actual de la Diputació permet fer aquest 2024 un increment de les seves aportacions al finançament dels municipis, per contribuir a la finalitat expressada anteriorment; i es considera que el més adequat és vehicular aquestes noves aportacions mitjançant un fons complementari al Programa del Fons 2024-2027.
Així, la finalitat de l'objecte i els destinataris del programa és contribuir a la suficiència financera dels ens locals gironins, en exercici de la competència de la Diputació d'assistència econòmica als municipis. Estableix unes aportacions dineràries per als ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) inclosos en l'àmbit territorial de la Diputació de Girona, destinades al finançament global de les seves activitats, tot garantint que una part de la despesa municipal es destini a l'àmbit de la cultura, les arts i la música.
Tal com va aprovar el Ple el desembre passat, aquest programa té caràcter pluriennal, i està dotat amb un fons econòmic de 109.400.000 euros, que se satisfaran de manera repartida a raó de 27.350.000 euros en cadascun dels exercicis pressupostaris de 2024, 2025, 2026 i 2027. Els criteris de distribució de cada dotació anual són els següents: a l'Ajuntament de Girona se li assigna una quantitat anual d'1.000.000 d'euros; a l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit se li assigna una quantitat anual de 45.000 euros; a la resta d'ajuntaments, se'ls assigna un import fix en funció del nombre d'habitants del municipi.
El Ple d'avui ha aprovat suplementar amb 7.000.000 d'euros el suport econòmic als ajuntaments i amb 400.000 euros l'import consignat per als consells comarcals per al 2024.
Renúncia al càrrec del diputat Juli Fernández Iruela
El diputat del Partit Socialista de Catalunya, Juli Fernández, va presentar en data 10 de setembre la renúncia al càrrec de diputat pel partit judicial de la Bisbal d'Empordà.
El fins ara diputat de la Diputació de Girona va ser elegit secretari general d'Economia i Finances de la Generalitat i número 2 del departament encapçalat per Alícia Romero, motiu pel qual ha presentat la renúncia _en aquesta sessió del Ple_ com a diputat provincial, ja que no pot compatibilitzar els dos càrrecs.
Segons l'acta de la Junta Electoral de Zona de la Bisbal d'Empordà, les persones designades per cobrir la vacant del partit PSC-CP són Maurici Jiménez Ruiz, Josep López Ruiz i Raquel Gallego Cristóbal.
De conformitat amb l'article 208 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, i d'altres que hi són aplicables, la corporació pren coneixement de la renúncia del diputat Juli Fernández i inicia així el procediment per a la provisió de la vacant.
La corporació fa constar que es cobrirà la vacant amb la designació de Maurici Jiménez Ruiz, qui prendrà possessió del càrrec en la propera sessió del Ple.
Juli Fernández ha destacat en el seu comiat al Ple _després de nou anys de treballar a la Diputació de Girona pel bé dels municipis_: «Entenc la política com a servei públic que ha de donar resposta a la gent. La política és l'única eina que pot resoldre els problemes complexos, i cal consens, diàleg i conciliació, i la mà estesa, com he fet sempre. Els polítics som servidors públics i la proximitat és la clau».
Després d'agrair a tota la institució, polítics i treballadors, la feina que fan per fer funcionar la Diputació, ha assenyalat: «Encaro la nova etapa política amb il·lusió, en una àrea que m'agrada i que conec bé».
Noves bases reguladors de subvencions per a immobles amb valor patrimonial
El Ple de la corporació avui també ha aprovat les noves bases reguladores de les subvencions per a immobles amb valor patrimonial.
Aquestes bases tenen per finalitat estructurar i fixar els criteris i el procediment per a la concessió de subvencions del servei de Monuments, de l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies i Esports de la Diputació de Girona, per finançar inversions per a la restauració i conservació d'immobles d'interès patrimonial. La inversió ha de fer-se sobre béns de titularitat pública o privada, si bé en aquest darrer cas hi ha d'haver un conveni o acord de cessió d'ús a un ens públic.
El procediment de concessió és el de concurrència competitiva i convocatòria pública, mitjançant el sistema de concurs i la comparació de les sol·licituds que es presentin en el període fixat en la convocatòria, que haurà d'aprovar la Junta de Govern.
Poden concórrer a la convocatòria de les subvencions els ajuntaments, els ens local de la demarcació de Girona, els seus ens dependents i les persones jurídiques i particulars. Els peticionaris poden presentar tantes peticions com considerin necessari, però les subvencions queden limitades a un màxim de dues per entitat i municipi, i s'atorgaran a les sol·licituds que assoleixin major puntuació segons valoració de la Comissió Avaluadora.
L'import de les subvencions per distribuir entre els sol·licitants no pot superar el del crèdit assignat en cadascuna de les convocatòries i, si s'escau, en les ampliacions que s'acordin. Cada sol·licitud serà avaluada d'acord amb els criteris de valoració establerts prèviament. Amb les puntuacions resultants s'ordenaran les peticions i s'assignaran les subvencions respectant els límits que estableixen les bases, i fins que s'esgoti el crèdit.
L'import màxim de les subvencions que es concedeixin és de 40.000 euros i el mínim de 10.000 euros, i respectarà el percentatge de cofinançament sol·licitat.
Els criteris per valorar les sol·licituds són:
- Valor patrimonial
- Importància o interès de l'actuació a realitzar a l'edifici
- Condicionants que aconsellin prioritzar la intervenció, atesa la gravetat i urgència de les patologies que afecten l'edifici
- Discriminació positiva d'elements patrimonials
- Valoració de la utilització pública
- Valoració de la participació econòmica del sol·licitant
- Continuació de treballs iniciats en altres plans de restauració
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada