CEAB constata com s'estan achicharran les espècies autòctones

Esdeveniments de mortalitat massiva associats a les onades de calor marines


Imatge ACUARIOS-MARINOS.COM 

 

Nota de premsa CEAB

Rebuda 04/09/2024

 

Els episodis de calor extrema dins l’aigua s’estan convertint en la nova normalitat en el Mediterrani. Es produeixen a tota la conca i perjudiquen greument les espècies autòctones. En canvi, beneficien les invasores, la majoria de les quals provenen d’aigües més càlides. L’última revista temàtica del CSIC, Óceanos, dedica un apartat a aquesta qüestió.

S’hi expliquen de manera resumida les conclusions d’un estudi publicat el 2022 a la revista Global Change Biology, liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i en el que també va participar el Centre d’Estudis Avançat de Blanes (CEAB-CSIC), a més d’altres institucions de recerca tant nacionals com internacionals.

El treball mostrava que les poblacions de més de mig centenar d’espècies autòctones (incloent-hi coralls, esponges i macroalgues, entre altres) s’havien vist greument afectades per la sèrie d’onades de calor succeïdes entre el 2015 i el 2019, patint fins i tot episodis de mortalitat massiva recurrents al llarg d’aquests cinc anys. La recerca es va desenvolupar al llarg de milers de quilòmetres de costes mediterrànies, des del Mar d’Alborán fins a les costes del Pròxim Orient, permetent obtenir una imatge molt completa dels impactes de les onades de calor marismes sobre els diferents organismes i ecosistemes mediterranis.

“Els impactes de les mortalitats es van observar entre la superfície i els 45 metres de profunditat, on les onades de calor marines registrades van ser excepcionals, afectant a més d’un 90% de la Mediterrània i superant els 26ºC en algunes àrees”, detalla Joaquim Garrabou, investigador de l’ICM-CSIC i un dels autors de l’estudi.



Les espècies clau, les més perjudicades


Alguns dels animals i plantes més afectats pels episodis de mortalitat massiva són clau per a la biodiversitat i per a la bona salut general dels ecosistemes mediterranis. Entre ells hi ha, per exemple, les praderies de Posidònia oceànica, les poblacions de gorgònies o les macroalgues.

Emma Cebrian, investigadora del CEAB-CSIC i una de les autores de l’estudi, explica que venen a ser “els arbres” del mar. “Donen estructura a l’hàbitat”; de manera que si es perden, desapareix la vida que en depèn.

Amb l’estudi del que ara s’ha fet ressò la revista Óceanos, l’equip ha pogut demostrar que existeix una relació positiva significativa entre la durada de les onades de calor i la incidència dels esdeveniments de mortalitat. A més durada de l’episodi de calor extrema, més mortalitat.

“Els esdeveniments de mortalitat massiva a la Mediterrània són equivalents als de blanquejament observats també de forma consecutiva a la gran barrera de coral d’Austràlia, el que suggereix que aquests episodis estan esdevenint la norma més que no pas l’excepció”, explica el professor de la Universitat d’Alacant (UA) i també coautor de l’estudi Alfonso Ramos.

Per tot plegat, les investigadores i investigadors insten a actuar davant l’emergència climàtica i a reforçar la coordinació entre els diferents actors per tal de fer-ho amb la màxima efectivitat i rapidesa possible. I subratllen que, a més de l’augment de la temperatura, s’ha d’encarar urgentment amenaces tant o més greus com la construcció/urbanització, que continua sent la responsable de la desaparició d’infinitat d’ecosistemes litorals i marins, la contaminació que arriba als mars i oceans, o les activitats nocives, com la sobrepesca, el fondeig irresponsable d’embarcacions o l’excessiva freqüentació d’espais naturals.



Podeu llegir l’article complert a

Revista CSIC Investiga-Océanos



Comentaris