Avui jornades de portes obertes al SRC de Blanes

Invitació Jornades de portes obertes al Servei de Rehabilitació Comunitària de la Selva Marítima (SRC de Blanes)


Imatge TERRITORIS.CAT

Nota pregada SRC DE LA SELVA MARÍTIMA

Rebuda 01/10/2024


Per la rehabilitació i la inclusió en la comunitat

El Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) és un espai terapèutic dirigit a la rehabilitació psicosocial de persones majors de 18 anys diagnosticades de trastorn mental greu (trastorn psicòtic principalment). La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la Regió Sanitària de Girona, gestionada per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), disposa d’un SRC a cada comarca i específicament de dos al sector de la Selva, un a la Selva interior (Santa Coloma de Farners) i un a la Selva marítima (Blanes). L’any passat, tot i el context de pandèmia, el Servei de Rehabilitació Comunitària de Blanes va atendre 101 persones (42,5% dones i un 57,5% homes), amb una edat mitjana de 47 anys. De total de persones ateses, un 17% (17) ho eren per primera vegada. El servei va registrar 5.773 sessions (nombre de vegades que un usuari va al centre) i 7.954 prestacions (nombre de serveis prestats). S’hi van fer 5.555 activitats amb les persones usuàries, de les quals, 968 van tenir lloc a la comunitat. De fet, un dels objectius de tots els SRC és augmentar la utilització dels recursos comunitaris així com el desenvolupament de programes conjunts amb aquests recursos. Les activitats realitzades responen a quatre programes bàsics: el programa d’activitats funcionals, que fa referència a les activitats dirigides a la millora de l’estat psicològic i emocional, l’autonomia, la cognició i la salut i benestar de les persones usuàries; el programa d’intervenció comunitària, que abraça les activitats orientades a la inserció comunitària, el treball sobre el seu projecte de vida i a la seva vinculació amb altres serveis; el programa individual, que acull les activitats de procés d’acollida i vinculació al serveis de les persones usuàries i al seu seguiment individualitzat per part dels professionals; i el programa familiar, que té a veure amb la intervenció familiar (individual i grupal).

En el conjunt dels SRC de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, l’any passat es van atendre 518 persones, un 6,80% més que a l’any 2019 (485). Del tota de les persones ateses, 131 van ser nous usuaris. Es van registrar 109 altes, 19 de les quals corresponien a la Selva marítima. Les persones ateses van anar al servei una mitjana de 52,44 sessions a l’any. Durant l’exercici es van dur a terme 42.216 activitats.


Atenció a psicosi incipient

Els Equips d’Intervenció Precoç de la Psicosi atenen les persones de 14 a 35 anys que presenten una psicosi o un risc de desenvolupar-la. El seu objectiu, a part de la detecció ràpida, és fer un tractament integral de les persones i de les famílies amb la finalitat de facilitar la recuperació de la persona, incrementar el seu benestar i integració a la comunitat, millorar el pronòstic i l’evolució. Actualment, a la Regió Sanitària de Girona hi ha en funcionament quatre equips multidisciplinars d’intervenció precoç de la psicosi, que s’ubiquen al Gironès-Pla de l’Estany, la Selva marítima, Alt i Baix Empordà. Els EIPP, formats per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un treballador social i un infermer, funcionen de manera transversal amb els centres de salut mental d’adults i infantil i juvenil i donen suport als professionals de l’atenció primària, serveis socials i professionals d’educació. Segons les últimes dades registrades, aquests equips van atendre a l’any 2020 un 588 persones i van fer un total de 12.281 visites. Concretament l’EIPP de la Selva marítima va tractar 143 persones i va atendre 3.353 visites.

Els trastorns psicòtics constitueixen un dels principals problemes sanitaris dins de l’àmbit de la salut mental, són transcendents en les persones que els pateixen per com poden afectar a la seva vida familiar, social i laboral, ja que en general s’inicien en l’adolescència o inicis de la vida adulta.


Treballar al lloc de vida

Els equips PSI (Pla de Serveis Individualitzats) són equips de professionals, integrats per infermeria, treballadors i educadors socials, que treballen en el lloc de vida de les persones ateses i adapten per a cadascuna d’elles els serveis sanitaris i socials existents, segons les seves necessitats, i tan a prop com és possible del seu medi natural per assolir així una continuïtat assistencial. En el conjunt de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, aquests equips de professionals especialitzats en salut mental (gestors de casos) van atendre l’any passat 317 persones, 76 de les quals van ser ateses per primera vegada. Les persones ateses van requerir un total de 6.830 visites assistencials de diferent tipus (atenció a casa, suport familiar, etc.). El 60% de les persones ateses presenten condicions clíniques de complexitat, i segons el diagnòstic la meitat responen a un trastorn psicòtic. Només un 6,09% de les persones ateses pel programa PSI han ingressat a una unitat d’hospitalització durant el 2020, percentatge que suposa una disminució del 25% en comparació amb l’any 2019.


Comentaris