Blanes continua reivindicant les seves arrels marineres inaugurant tres nous tòtems de senyalització de la Ruta Patrimonial
Estan dedicats a llocs relacionats amb la venda de peix: l’antiga plaça del peix, els mostradors de les peixateries i els actuals locals municipals on només es ven peix de la llotja
Imatge Fons Germans Recio Es Portal vell AMBL |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 13/11/2024
L’Ajuntament de Blanes ha fet un pas més en la fita de continuar reivindicant les seves indiscutibles arrels marineres que, especialment durant els darrers temps, no ha deixat de posar en valor. En aquest cas, la tarda d’aquest passat dilluns ho va fer inaugurant tres nous tòtems de senyalització de la Ruta Patrimonial relacionada amb la venda dels productes de la mar.
L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la regidora d’Arxiu i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. Els van acompanyar regidors i regidores del consistori blanenc, així com el director de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes, qui va explicar a la concurrència la singularitat de l’esdeveniment que s’estava celebrant a peu de carrer. També van assistir-hi dos dels autors de les fotografies antigues que il·lustren els tòtems: Juli Barber i Enric Recio.
Dos dels tòtems són les dues cares de la senyalització situada a la Plaça Verge Maria, on antigament s’hi feia la venda de peix, i que encara avui dia es coneix com la Plaça del Peix. Una de les cares està dedicada a l’antiga plaça, i l’altra als mostradors de les peixateries que encara es conserven avui dia. Finalment, el tercer tòtem senyalitza les actuals peixateries municipals situades a la Plaça dels Dies Feiners on només s’hi ven peix de la Llotja de Blanes.
Una història perduda en el temps que pren forma a partir del segle XVIII
Des de temps immemorials, la pesca ha estat sempre una activitat vital per a l’economia i l’alimentació blanenca. Durant segles, el peix va ser una font principal de proteïnes per a la majoria de la població, que sovint no tenia accés a la carn. El peix es venia a les taules o parades del mercat, però a partir de mitjans del segle XVIII es va començar a vendre de manera regular a la plaça situada davant del portal nord de la muralla que hi havia, anomenat del Mont o de la Verge Maria.
Aquesta plaça va acabar anomenant-se popularment com la ‘Plaça del Peix’, la situada davant de l’antic ‘Es Portal’, i durant molt temps les dones de famílies pescadores s’encarregaven d’aquesta venda en paneres sostingudes per bancs, caixes i carretons. A finals del segle XIX l’Ajuntament de Blanes va emprendre obres de millora de l’espai: es va pavimentar la plaça, i l’any 1901 qui llavors era l’alcalde de la ciutat, Antoni Palau Ferrer, va construir uns taulells de pedra porticats per millorar les condicions de venda.
Tanmateix, el batlle va aprofitar l’oferta del patrici blanenc Amat Carrers Pou de fer-se càrrec del cost de la pedra i del seu transport. El peix es va vendre en aquest indret fins l’any 1969, quan les normatives sanitàries varen canviar. L’Ajuntament de Blanes va haver de traslladar les peixateres a un local proper, que va seguir anomenant-se Es Portal.
El nou local es va inaugurar a finals de l’any 1969 als baixos d’una casa on feinejaven 18 venedores. Va continuar operatiu fins que durant la dècada dels anys 90 l’edifici es va enderrocar, juntament amb diverses cases més, per poder fer l’ampliació de la Plaça dels Dies Feiners. L’actual local on continua Es Portal, on només es ven peix fresc de la Llotja de Blanes, es va inaugurar l’11 de setembre de l’any 2007.
Compta amb tres grans mostradors amb totes les garanties higièniques, i tothom continua coneixent el local amb el mateix nom: Es Portal. Per recordar-ho de manera més evident, al seu interior hi ha pintures i plafons ceràmics de l’artista blanenc Sergi Ros que recorden l’aspecte que tenien les parades quan s’ubicaven a la Plaça Verge Maria, l’antiga Plaça del Peix, ‘Es Portal’ de l’antiga muralla.
Editada la tercera edició del receptari ‘La cuina del peix de Blanes’
El tòtem de la Plaça dels Dies Feiners que senyalitza l’actual Es Portal compta amb un codi QR per descarregar-se el receptari ‘La cuina del peix de Blanes. 20 receptes de cuineres de casa’. Es tracta de la publicació de l’Ajuntament de Blanes va presentar l’agost del 2023, arran d’una acció impulsada amb la coordinació de dos departaments del consistori: l’Arxiu Municipal i Promoció de la Ciutat
Es va poder recopilar a través de les entrevistes realitzades per la doctora Cristina Fernández Recasens, investigadora blanenca. El receptari és una excel·lent manera de recollir la tradició, els hàbits i les maneres de fer del consum d’aquet producte de quilòmetre 0 a les llars blanenques. Inclou 20 receptes a càrrec de les 15 dones entrevistades. Donat l’èxit que han tingut les dues primeres edicions, coincidint amb la inauguració dels tres tòtems se n’ha fet una nova tirada que es repartirà a les peixateries blanenques.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada