Tots els grans sectors d'activitat econòmica creen nous llocs de treball durant el 2023 a la demarcació de Girona
- El cinquè Informe socioeconòmic de la demarcació de Girona, elaborat per la Diputació de Girona, també indica que la taxa d'atur registrada (8,4 %) és la més baixa dels últims anys
- L'estudi presenta les principals magnituds econòmiques del territori durant l'any passat, també detallades per comarques
Rebuda 12/12/2024
El servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona acaba de publicar el cinquè Informe socioeconòmic de la demarcació de Girona, un estudi que presenta les principals magnituds econòmiques de les comarques gironines, la seva evolució al llarg del 2023 i l'anàlisi comparativa respecte a l'any anterior.
De les dades obtingudes, se n'extreu la conclusió que l'activitat econòmica manté l'evolució positiva dels dos anys anteriors, el qual mostra un territori més dinàmic i competitiu després del greu sotrac de la pandèmia. Bona prova d'això és la generació d'ocupació. En xifres absolutes, el 2023 hi havia 337.975 afiliats a la demarcació, un 3 % més que durant el 2022.
A banda d'això, el nombre de llocs de treball va incrementar-se en tots els grans sectors d'activitat econòmica. Destaca sobretot el sector serveis, amb un creixement del 4,1 %, i que actualment té un pes del 8,5 % en el conjunt de Catalunya. També augmenten els assalariats i autònoms en l'agricultura (2,9 %), per davant de la indústria (2,2 %) i la construcció (1,1 %).
Com a conseqüència de tot plegat, el nombre de persones aturades registrades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) de la demarcació va reduir-se en 1.318 persones, i va quedar en 30.912. Això significa una taxa d'atur del 8,4 % a la demarcació, que és la més baixa dels últims anys. Per posar-ho en context, és gairebé un punt inferior a la taxa global de Catalunya (9,2 %).
El vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas, ha celebrat aquests bons registres: «Tots, tant el sector privat com les administracions, hem treballat intensament, de costat, perquè la nostra demarcació recuperés la vitalitat econòmica. Però no ens hem d'aturar aquí. Tenim un teixit empresarial amb prou potencial per crear una economia que sigui cada cop més competitiva, sòlida i sostenible».
Segons dades de la Seguretat Social, durant el 2023 el nombre d'empreses va créixer a la demarcació un 0,9 % més que l'any anterior, i va situar-se en 28.061. El sector de l'agricultura és el que més ha crescut (3,1 %), conjuntament amb el sector serveis (1,2 %). Per la seva part, l'industrial (-0,6 %) i el de la construcció (-0,1 %) han disminuït moderadament.
El que no ha variat és el perfil del teixit empresarial. El 97,3 % dels comptes de cotització de les comarques gironines són microempreses (fins a nou treballadors) o petites empreses (de deu a quaranta-nou treballadors). Les 106 grans empreses que superen els 250 treballadors només suposen el 0,4 % del total.
El detall per comarques
Consolidada com una eina rigorosa i molt valuosa per als agents econòmics i socials del territori, l'Informe socioeconòmic de la demarcació de Girona també inclou un apartat amb la visió de conjunt de l'evolució econòmica comarcal i l'anàlisi detallada de les vuit comarques gironines (Alt Empordà, Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva).
El Gironès es manté com la comarca que aglutina més empreses a la demarcació (26,4 %) i, juntament amb l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva, acrediten més del 80 % del teixit empresarial de les comarques gironines. En tot cas, la Cerdanya i el Ripollès són les comarques que han experimentat un creixement percentual més important al llarg del 2023.
La Diputació de Girona ha impulsat la publicació d'aquest estudi anual per dotar el territori d'eines i recursos que serveixin per dinamitzar i enfortir l'economia de la demarcació.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada