Troben una sitja del segle I dC i restes dels ibers al jaciment romà dels Padrets de Blanes
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 17/12/2024
Els arqueòlegs han trobat una sitja del segle I dC al jaciment romà de la Penya dels Padrets de Blanes (Selva) en la última campanya d’excavació. Es tracta d’un espai per emmagatzemar el gra i compta amb un diàmetre màxim de 150 cm. Per altra banda, s’han documentat unes restes dels ibers en una part del jaciment romà. Ara caldrà estudiar si el jaciment és més antic del que es preveia en uns inicis, una vegada es concreti ben bé què són aquestes restes dels ibers. En paral·lel a les excavacions, l’Ajuntament de Blanes preveu obrir un espai d’interpretació al costat del jaciment per Setmana Santa. En aquest nou equipament s’hi mostraran algunes de les peces que han trobat al llarg de les excavacions que s’han fet en els últims anys.
Blanes tancarà aquesta setmana la tercera campanya que es fa d’excavació al jaciment romà de la Penya dels Padrets. Es tracta d’una població que s’hauria fundat el segle I aC i que hauria entrat en desús a partir del segle I dC.
En aquesta campanya s’hi ha trobat una sitja de grans dimensions. És la primera que troben en tot el jaciment i segons el director científic de la campanya, Joan Llinàs, ha detallat que a l’interior hi havia “molts objectes de ceràmica i vidre de gran valor”. Això permetrà estudiar millor la població que hi havia.
Es tracta d’un espai que s’hauria fet servir per emmagatzemar gra a l’antiga ‘Blandae’ amb un diàmetre màxim de 150 cm. En el moment que va entrar en desús, però, aquesta sitja es va convertir en un abocador, com habitualment passava. Això ha permès que a dins d’aquest espai es mantinguessin peces que ara s’hauran d’estudiar detingudament.
Per altra banda, Joan Llinàs ha detallat que “per primera vegada” han descobert que el jaciment podria tenir un origen anterior al segle I aC. Això es deu a la troballa d’una rasa que seria de l’època ibèrica. Llinàs ha detallat que el primer estudi els ha permès “detectar presència humana” prèvia al jaciment romà.
El director arqueològic ha detallat que ara caldrà estudiar de què es tracta aquesta estructura, que podria ser una trinxera o una fossa, i quina relació té amb la part romana. També caldrà concretar-ne l’origen, que podria situar-se entre el segle II i III aC. La rasa es troba sota l’edifici C que hi ha al jaciment i discorre en direcció nord-sud.
Tres construccions excavades
Més enllà d’aquesta troballa ibèrica, la campanya ha permès excavar la totalitat dels edificis B i C. Ara, el jaciment ja té tres construccions totalment excavades. També s’ha trobat un nou tram del carrer cardo, el principal, on hi havia restes d’infraestructures de sanejament de l’aigua.
A més, en l’edifici B s’han trobat sis ‘dolia’, que són recipients de ceràmica per contenir líquids a les parets sud i est. Això permet identificar aquest espai com una taverna romana. En aquest edifici hi hauria dos espais de planta quadrada de 40 metres quadrats de superfície.
Espai d’interpretació
En paral·lel a les excavacions, l’Ajuntament de Blanes preveu obrir un espai d’interpretació al costat del jaciment. Es tracta d’un museu on els visitants podran veure algunes de les peces que s’han extret dels Padrets i que explicaran els orígens de la ciutat romana.
Es tracta d’un espai que podria obrir les portes a partir de la Setmana Santa. Des d’aleshores, els visitants podran veure l’espai d’interpretació i posteriorment completar-ho amb la visita al jaciment. El centre s’ubicarà a l’antic Centre Cultural dels Padrets i la rehabilitació tindrà un cost de 25.000 euros.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada