Protecció Civil completa la instal·lació de sirenes de risc químic arreu de Catalunya i avança amb la instal·lació de sensors al Camp de Tarragona
- Amb la instal·lació de les últimes sirenes es dona per completada la cobertura de sirenes de risc químic a totes les zones urbanes amb habitatges que estan afectats per les zones teòriques de confinament general d'acord amb els estudis de seguretat industrial
- La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon ha presentat els dos projectes que completen la implantació dels plans PLASEQCAT i PLASEQTA
- Recentment s’ha instal·lat al Port de Tarragona l’última de les sirenes previstes, ampliant la xarxa d’alarmes i comunicacions de Protecció Civil fins les 121 sirenes de risc químic operatives als sectors químics de Catalunya
- També es col·locaran estratègicament al Camp de Tarragona 587 sensors que detectaran diverses substàncies químiques en l’ambient que poden ser potencialment tòxiques, el 35% dels quals en torres elèctriques d’Endesa
Imatge CANAL TERRASSA
Nota de premsa GENCAT
Rebuda 10 gener 2025
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presentat aquest matí dos projectes de Protecció Civil de la Generalitat que completen la implantació dels plans PLASEQCAT i PLASEQTA . Es tracta de la xarxa de sirenes de risc químic, que arriben a les 121 arreu de Catalunya, i la xarxa de sensors de substàncies químiques, que s’ha començat a instal·lar al Camp de Tarragona.
La consellera Parlon ha afirmat que “totes les actuacions, millores i la robustesa del sistema de Protecció Civil van orientades a protegir la població de les conseqüències davant d’un possible accident químic”.
“S’ha fet una actualització i remodelació del Plaseqta incorporant les noves tecnologies i amb sistemes de detecció preventiva, juntament amb simulacres i amb un treball de sensibilització de la població perquè disposi de la informació necessària, amb la col·laboració dels ajuntaments i de tots els actors afectats”, ha manifestat Parlon.
La titular d’Interior i Seguretat Pública ha recordat que “la finalitat d’aquests projectes és protegir el conjunt de la ciutadania”. “A dia d’avui el sistema ofereix una major capacitat d’anticipació, amb pedagogia i informació per avançar en la cultura de l’autoprotecció”, ha afegit.
Xarxa de sirenes de risc químic
La consellera del Departament d’Interior i Seguretat, Núria Parlon, ha presentat avui al Port de Tarragona la darrera de les 7 sirenes d’avís de risc químic dels plans PLASEQCAT i PLASEQTA previstes pel 2024. En la presentació també han participat el president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà Surribas, la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López Cerdán, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales,ila directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.
Abans de l’estiu, s’havien instal·lat les de Celrà, Igualada, Fogars de la Selva i Massanes (PLASEQCAT); i les dues sirenes de Vila-seca (PLASEQTA). Amb aquestes es completa la implantació de la xarxa d’alarmes i comunicacions que contemplaven els plans, i Catalunya compta amb 121 sirenes de risc químic operatives.
Amb l’ampliació de la xarxa d’alarmes i comunicacions es completa la cobertura de zones urbanes amb habitatges on està previst el confinament general de la població en cas d'accident químic d'acord als estudis de seguretat industrial actuals. Això garanteix que les zones residencials tinguin cobertura amb la xarxa de sirenes operatives en cas d’accident químic quan aquesta població es troba dins d'una zona de confinament general en cas d'accident químic en algun dels establiments afectats per la normativa d'accidents greus a Catalunya i inclosos als plans especials d’emergències exteriors del sector químic (PLASEQCAT i PLASEQTA).
El cost total del projecte d’enguany ha estat de 146.503,10 € (IVA no inclòs). Les sirenes que s’han instal·lat aquest 2024 han estat:
- 2 a Vila-seca (el Tarragonès): Càmping La Pineda i Torre d’en Dolça
- 1 a Igualada (l’Anoia): Polígon Les Comes
- 1 a Celrà (el Gironès): Zona Industrial
- 1 a Massanes (la Selva): Zona Industrial Massanes
- 1 a Fogars de la Selva (la Selva): Regent Parc
- 1 a Tarragona (el Tarragonès): Port de Tarragona
Pel que fa a la xarxa del PLASEQTA, amb les dues noves sirenes a Vila-seca i la del Port de Tarragona ja són 52 les que hi ha instal·lades a les comarques del Camp de Tarragona. Ara per ara els plans no contemplen més zones d'intervenció (confinament) on hi hagi població no coberta per cap sirena.
El Mapa de Protecció Civil permet consultar ja la ubicació de les noves sirenes instal·lades, com la resta de la xarxa a tot el territori. Properament s’actualitzarà per mostrar la sirena recentment instal·lada.
Les sirenes de risc químic s'activen per alertar a la població de que s'ha de confinar degut a un accident químic en un establiment industrial amb presència de substàncies perilloses. Les sirenes de risc químic es complementen a través del sistema d'alertes geolocalitzades de protecció civil a telèfons mòbils (ES-ALERT) i dels mecanismes de difusió a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials oficials, així com dels avisos dels municipis als elements molt vulnerables previstos en els seus plans de protecció civil municipals.
Xarxa de sensors de substàncies químiques
Per altra banda, la consellera del Departament d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, la delegada del Govern a Tarragona, Lucía López Cerdán i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, acompanyades del director d’Endesa Catalunya, Enric Brazís han presentat aquest migdia, també, la xarxa de sensors de substàncies químiques, que Protecció Civil de la Generalitat està instal·lant al Camp de Tarragona. La presentació ha tingut lloc en una torre elèctrica d’Endesa del Polígon Sud, ubicat a la cruïlla entre el carrer del PP13 i la C-31B, al Camí Vell de Salou-I.Cal recordar, que la DGPC i Endesa col·laboren en la implantació dels plans especials d’emergències exterior del sector químic pel que fa a la instal·lació d’aquests sensors, el 35 % dels quals s’ubicaran en torres elèctriques de l’empresa.
A través de l’empresa SENSOTRANS S.L, el passat mes d’octubre va començar la instal·lació de 587 sensors que han de permetre detectar substàncies tòxiques, en el marc del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona (PLASEQTA). El passat mes de maig el Departament d’Interior i Seguretat va signar el contracte, dotat amb més d’1,8 milions d’euros, que incloïa també la substitució dels 56 sensors ja instal·lats en el marc de la prova pilot l’any 2021, que havien quedat obsolets.
Per completar la xarxa de sensors s’ha ampliat el nombre de dispositius inicialment previstos (dels 575 als 587), perquè durant el replanteig s’ha detectat la necessitat de fer canvis respecte el que s’havia planificat. Aquest mes d’octubre passat s’ha iniciat la seva instal·lació, la qual es preveu finalitzar com a màxim al mes de febrer de 2025.
Els sensors detectaran un total de 8 substàncies tòxiques diferents i s’instal·laran als polígons Nord de Tarragona, Polígon Sud i Port de Tarragona, concretament als municipis de Constantí, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Tarragona, Vila-seca i la Canonja. Permetran protegir 96.500 persones corresponents al cens de població afectada per les zones de confinament en cas d’accident químic (zona d’intervenció del PLASEQTA): 88.500 al polígon sud i 8.000 al nord.
El projecte apuntala el compromís de la Direcció General de Protecció Civil per reforçar la seguretat de la població i dotar als serveis públics d’eines que facilitin les tasques de prevenció i gestió d’emergències.
Com funcionarà la xarxa de sensors?
Les substàncies tòxiques que es detectaran són: diòxid de sofre, òxid d’etilè, sulfur d’hidrogen, clor, amoníac, clorur d’hidrogen, fosgè i acrilonitril. Aquestes substàncies són les que poden produir accidents amb núvol tòxic que afecti a l'exterior de les empreses Seveso d'acord a la Direcció General d'Indústria - Seguretat industrial. Els sensors s’instal·laran en diferents suports com fanals d’enllumenat, torres elèctriques o parets d’edificis.
En una mateixa ubicació s’hi pot instal·lar més d’un sensor, en funció dels productes químics que sigui necessari detectar en aquella zona. A més, els sensors (un o més d’un) aniran muntats dins d’un encapsulat amb protecció a la intempèrie, i incorporaran un sistema d’alimentació autònoma; un sistema de suport i ancoratge; i equipaments de comunicacions i transmissió de dades. Totes les mesures que prenguin s’enviaran al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que les processarà. Els sensors estaran programats per detectar increments de les diverses substàncies i crear avisos específics, així com fer seguiment dels valors i determinar la desactivació dels avisos quan les lectures siguin inferiors al límit de detecció.
On s’instal·laran?
Els sensors estaran disposats en 9 del que s’anomenaran Barreres:
- Al Polígon Nord de Tarragona s’hi instal·laran 175 sensors que detectaran tres substàncies tòxiques diferents i es col·locaran en ubicacions properes a l’A-27 i la N-240:
- Barrera de l’Oest: 18 sensors d’òxid d’etilè, 25 de diòxid de sofre i 51 de sulfur d’hidrogen
- Barrera de l’Est: 8 sensors d’òxid d’etilè, 34 de diòxid de sofre i 39 de sulfur d’hidrogen
- Al Polígon Sud se n’instal·laran 381 i que detectaran sis substàncies tòxiques diferents i es col·locaran en diverses ubicacions:
- Barrera de l’A-7 (Vila-seca): 15 sensors de diòxid de sofre, 20 de clor, 8 d’amoníac, 4 òxid d’etilè, 10 clorur hidrogen i 15 de fosgè
- Barrera de la N-340 Canonja-Bonavista: 17 de clor, 17 d’amoníac, 21 òxid d’etilè, 11 clorur hidrogen i 19 de fosgè
- Barrera de Camp Clar – Torreforta: 5 sensors d’òxid d’etilè i 5 de clorur d’hidrogen
- Barrera de C-31B La Pineda: 10 sensors de clor
- Barrera de C-31B Laboral: 11 sensors d’òxid d’etilè i 11 de clorur d’hidrogen
- Barrera de la TV-3148: 31 sensors de diòxid de sofre, 44 de clor, 25 d’amoníac, 29 òxid d’etilè, 16 clorur hidrogen i 37 de fosgè
- Barrera delPort de Tarragona: se n’instal·laran 31 que detectaran acrilonitril.
Plans especials d’emergències exteriors del sector químic
Els Plans especials d’emergència exterior del sector químic, PLASEQCAT i PLASEQTA,tenen la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències que es puguin produir per accidents greus en establiments que manipulen substàncies perilloses.
Estableixen l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència en establiments afectats per la normativa d’accidents greus on es vegin involucrades substàncies químiques, amb la finalitat de minimitzar-ne el risc i garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.
El PLASEQTA és d'aplicació a les comarques de Tarragona i el PLASEQCAT a la resta de Catalunya.
El PLASEQTA
El Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, (PLASEQTA), va ser elaborat per la Direcció General de Protecció Civil arran de l’accident del 14 de gener de 2020 a la planta química IQOXE de la Canonja i va ser aprovat pel Govern de la Generalitat el 10 de març del mateix any 2020. El PLASEQTA 2020 va suposar recuperar la direcció de l’emergència des del propi territori de Tarragona, en la figura de la persona titular de la Delegació del Govern a Tarragona, per delegació de la persona titular de la conselleria d’Interior i Seguretat Pública. Aquest model de direcció territorial ja estava previst al PLASEQTA aprovat inicialment l’any 1993 i que va estar vigent fins l’any 2007, moment en que es va integrar al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, PLASEQCAT. El PLASEQTA, a més, preveu que en els organismes de coordinació tingui un paper preferent el territori de Tarragona, tant pel que fa als representants directius com als comandaments tècnics. Així mateix, els ajuntaments participen de la coordinació.
El PLASEQTA inclou 51 establiments industrials considerats de risc químic en diferent nivell en funció del tipus i quantitat de substàncies perilloses que fan servir (en tots els casos afectats per normativa europea de risc químic). Per als establiments industrials de més risc es defineixen els accidents que es poden produir i les zones que quedarien afectades, d’acord amb els estudis i les dades facilitades per Seguretat Industrial de la Generalitat. En cas d’accident químic greu, si no es pot descartar l’afectació a l’exterior, es preveu el confinament immediat de la població per a la seva protecció en les zones potencialment afectades d’acord amb els estudis de Seguretat Industrial abans indicats. Per alertar del confinament el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya, CECAT (Protecció Civil de la Generalitat) activaria les sirenes de risc químic i emetria una alerta als telèfons mòbils. Aquesta operativa respon a les lliçons apreses d’IQOXE i de la demanda del territori (alcaldes i societat civil). Anteriorment el confinament s’aplicava només si es tenia confirmació de la presència de toxicitat en zones de població. També és específic del PLASEQTA la disponibilitat d’un Grup de Control Ambiental (personal dels serveis territorials amb competències en l’àmbit d’avaluació ambiental de la Generalitat) per avaluar la toxicitat en l’aire i els riscos a la població.
Hi ha 31 municipis afectats per aquests establiments industrials i que estan obligats a disposar del seu propi pla d’emergència municipal on prevegin la resposta de l’ajuntament coordinada amb la direcció i operativa del PLASEQTA.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada