Potenciar el projecte de vida del jovent de la comarca

L'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva tanca el 2024 amb resultats destacats i accions clau per al jovent de la comarca


Imatge istockphoto.com



Nota de premsa CONSELL COMARCAL

Rebuda 15/01/2025




L'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha presentat el balanç de les seves activitats d’aquest 2024. En el transcurs de la presentació s’ha destacat l’enfocament en serveis i projectes propis que tenen com a objectiu donar suport i potenciar la creació del projecte de vida del jovent de tota la comarca. Amb una mirada comarcal, l’Oficina Jove del Consell ha desplegat les seves actuacions als diversos municipis de la Selva, oferint recursos clau en àmbits com la formació, la mobilitat internacional, la participació i la salut.

En l’àmbit del treball i la formació, l’Oficina ha incidit en aspectes personals i motivacionals per oferir un assessorament integral que vagi més enllà de la inserció laboral i formativa. Pel que fa a la mobilitat internacional, s’ha informat i acompanyat joves interessats a viure experiències a l'estranger, mentre que, en salut, s’ha treballat des d’un punt de vista transversal i integral, promovent una visió positiva centrada en la qualitat de vida.

Entre les accions més destacades d’aquest 2024 hi ha la continuïtat del projecte Ocell de Foc, centrat en la salut mental juvenil i desenvolupat conjuntament amb el Consell Comarcal del Gironès, Idària, Fundació Drissa, Ser.Gi, i altres entitats de la comarca. En el marc d’aquest projecte, cal subratllar diverses activitats formatives, com ara sessions de pràctiques restauratives per a professionals a càrrec de Ferran Erra, la continuació del seminari iniciat l’any passat amb coordinació amb el Centre de Recursos Pedagògics Selva 1 enguany han tractat la diversitat de gènere a càrrec de Lo Relacional i el pati com a espai d’aprenentatge amb l'associació SEER. A més, s’han fet tallers i dinàmiques a instituts sobre com gestionar l’estrès i l’ansietat davant els exàmens i la presa de decisions destinat a l’alumnat de Batxillerat i tallers sobre salut mental destinat a l’alumnat dels Programes de Formació i Inserció (PFI) de la comarca de la Selva amb l’objectiu de treballar contra l’estigma de la salut mental entre el col·lectiu jove.

També cal destacar la realització de tallers d’educació emocional amb l’aula d’Unitat Escolarització Compartida i una cinquena edició del projecte De Cap a Mans. En temes de salut, també s’han organitzat 20 punts liles en diverses festivitats de la comarca, amb l’objectiu de prevenir situacions de violència de gènere i oferir informació i suport en espais d'oci.

En l’àmbit cultural, s’ha desenvolupat una nova edició de Patis Artístics, per fomentar la creativitat i el talent de les persones joves als diferents instituts de la comarca. Es pot consultar el Catàleg d’Artistes Joves 2024 que enguany han participat a 15 instituts de la comarca.

Tanmateix, s’ha mantingut un dels projectes més arrelats al territori que és Jornada de delegats els quals es va fer rècord de participació d’instituts, sent un total de 21 que significa un total de 135 alumnes, 38 tutors i tutores que van obtenir una formació sobre participació a càrrec de l’equip de l’OJS i la Direcció General de Joventut i 12 professionals de joventut dels ajuntaments de la comarca participants en el projecte de manera activa.

Continuant amb l’àmbit de la participació, s’ha dut a terme la segona trobada de premonis que van participar 20 municipis de la comarca i 108 persones joves. El projecte es desenvolupa en dues fases: una primera fase en l'àmbit municipal o per zones, els quals la porta a terme la referent de joventut de la comarca o zona i una segona fase de formació i trobada conjunta amb la participació de diferents municipis de la comarca. Amb aquest enfocament, el projecte pretén crear una base de coneixements i habilitats vinculades al lleure així com fomentar la cohesió i la cooperació entre els municipis de la comarca.

Aquest any també s’han dut a terme accions en l’àmbit laboral i formatiu com el projecte Brigada Jove, que ha involucrat 62 joves, i el projecte Pack Futur, que ha dut a terme xerrades en relació amb l’autoconeixement i la recerca de feina i amb una taula d’experiències que ha reunit 125 estudiants de cicles formatius. A més, s’ha realitzat la tercera edició de Trajectòries amb 10 noves experiències de persones joves de la comarca que parlen sobre el seu itinerari formatiu, laboral i en definitiva vital. En mobilitat internacional, s’han realitzat 25 atencions específiques, mentre que en treball i formació han estat unes 230 aproximadament.

Així doncs, l’impacte de les accions realitzades durant el 2024 ha estat significatiu. Per exemple, la jornada de delegats i delegades de segon d’ESO ha mobilitzat 173 participants, mentre que la trobada de premonitors ha comptat amb 108 assistents. En l’àmbit cultural, Patis Artístics ha arribat a uns 3.600 joves en 12 instituts, i les xerrades en centres educatius sobre salut, treball i formació han implicat més de 500 estudiants. A través del projecte Trajectòries, mentre que els tallers de sexualitat han atès 360 participants. També s’ha treballat amb professionals, oferint formacions a 40 persones i un seminari amb 133 participants. Els punts liles han permès arribar a més de 2.200 persones, reforçant així la prevenció de violències de gènere en entorns d’oci.

Finalment, en l’àmbit de la comunicació, i com a novetat destacada d’aquest any, s’ha posat en marxa una campanya destinada a donar visibilitat als equipaments juvenils de la comarca. Aquesta iniciativa consisteix en la creació de vídeos promocionals de 10 equipaments, que expliquen la seva oferta i serveis. Alguns dels espais protagonistes han estat els de Breda, Lloret de Mar, Tossa de Mar i Santa Coloma de Farners. Amb aquesta primera sèrie de vídeos, l’Oficina Jove de la Selva fa un pas endavant en la promoció d’aquest tipus de recurs clau per al jovent. Els vídeos es poden visualitzar a les xarxes socials oficials de l’Oficina Jove de la Selva i al seu canal de YouTube.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha destacat els resultats de les accions portades a terme aquest any. Per Puigdevall, tot el conjunt de les iniciatives “ evidencien l’impacte positiu del treball de l’Oficina Jove de la Selva, que reafirma el seu compromís ferm amb el benestar, el desenvolupament personal i la participació activa del col·lectiu jove de la comarca”. 



Comentaris