El Parlament aprova la proposta dels Comuns d’actualitzar la normativa d’explotació d’aigua mineral
Per la diputada gironina Júlia Boada Danés, és necessari “entendre l’aigua com un bé comú i públic, com un dret humà que s’ha de gestionar fora de les lògiques mercantilistes”
![]() |
Imatge pixers.es |
Nota de premsa COMUNS COMARQUES GIRONINES
Rebuda 11/03/2025
El Parlament ha aprovat, pràcticament en la seva totalitat, una proposta de resolució dels Comuns per acabar amb la sobreexplotació dels aqüífers per part de les plantes embotelladores d’aigua. La diputada gironina Júlia Boada Danés ha celebrat aquest pas, ja que és “una resolució que ens permetrà articular una legislació pròpia per a regular l'explotació de les aigües minerals, garantint el control d'aquestes extraccions i realitzant estudis periòdics que analitzin la salut dels aqüífers”.
I és que dins les mesures aprovades d’aquesta proposta dels Comuns hi ha la de publicar anualment les dades d’extracció del conjunt de les empreses de les explotacions d’aigües minerals i sobre l’estat dels aqüífers. Però el més rellevant és que la iniciativa dels Comuns permetrà actualitzar la normativa vigent, a partir d’una legislació pròpia catalana, que permetrà adequar els controls sobre les extraccions al context actual d’emergència climàtica. “L'increment dels episodis de sequera fa encara més necessari que s'entengui l'aigua com un bé comú i públic, com un dret humà que s'ha de gestionar fora de les dinàmiques mercantilistes”, ha explicat Boada.
Actualment, l’activitat extractiva d’aigües minerals està regida per la Llei de Mines, una normativa pre-constitucional, però la Generalitat té competències per desenvolupar legislació específica, tal com matisa la proposta de resolució dels Comuns. Catalunya, i especialment la província de Girona, concentra la major part de plantes embotelladores d’aigua de tot l’estat, on hi ha 27 llicències d’extracció concedides. Part d’aquestes extraccions s’exporten a mercats internacionals, fins i tot en un context d’episodis de sequera cada vegada més freqüents. Pels Comuns, l’aprovació de la seva proposta de resolució és un primer pas importantíssim per reforçar la planificació i la gestió pública dels recursos hídrics, i garantir-ne l’accés universal.
CONTEXTE
Diverses empreses embotelladores extreuen aigua de la conca del riu Tordera, a Girona:
Aigua del Montseny:
Aquesta empresa extreu aigua de diverses fonts situades a la conca del Tordera, concretament a Sant Esteve de Palautordera.
Històricament, l'aigua de la Font de Sant Antoni es va començar a envasar el 1957 i es va comercialitzar com a "Aigua del Montseny" fins al 2020.
Aigua de Viladrau:
Fontalegre és la planta embotelladora d'"Aigua de Viladrau", situada a Viladrau.
Aquesta empresa també extreu aigua de la conca del Tordera.
Font Agudes:
Fundada el 1972 a Arbúcies, aquesta empresa extreu aigua de la Font dels Ametllers.
La majoria de la producció d'aigua embotellada a Catalunya prové del massís del Montseny-Guilleries, i gran part d'aquesta zona pertany a la conca del Tordera.
És important destacar que la gestió de l'aigua a la conca del Tordera és complexa i que hi ha diversos factors a tenir en compte, com ara la sequera i la necessitat de garantir el cabal ecològic del riu.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada