Acord dels ajuntaments de la Selva Marítima i l’Alt Maresme per demanar la realimentació de l’aqüífer de la Tordera per prevenir la sequera
L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha participat avui al migdia a l’acte de signatura de l’acord conjunt que ha aplegat batlles, regidors i regidores de 14 municipis
![]() |
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 21/03/2025
Els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que representaven catorze municipis de la Selva Marítim i l’Alt Maresme s’han aplegat avui al migdia a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del veí municipi de Palafolls amb un objectiu comú. Es tractava de formalitzar la signatura d’una petició conjunta que demana poder garantir la realimentació de l’aqüífer de la Tordera amb les depuradores de la zona i evitar la seva salinització.
L’acord compta amb el recolzament dels ajuntaments de Blanes –representat pel seu alcalde, Jordi Hernández; així com el primer tinent d’alcalde, Joan Felip; i el regidor de Medi Ambient, Jaume Frigola-; Palafolls, Lloret de Mar, Tordera, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Canet de Mar i Calella.
Tots i totes les representants dels 14 municipis han signat un acord on es demana que l’aigua de les depuradores que donen servei al territori, principalment al Maresme Nord i la Selva Marítima, pugui ser reaprofitada per realimentar l’aqüífer d’on prové. L’objectiu és garantir la seva supervivència i evitar les afectacions relacionades amb els episodis de sequeres periòdiques i el perill de salinització provinent de la intrusió marina.
L’escrit signat de manera conjunta s’enviarà a la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, que ja ha mostrat la seva disposició al respecte. A l’escrit es demana al govern de la Generalitat que continuï apostant per la regeneració i proveeixi les partides pressupostàries necessàries per tirar endavant el projecte de tractament terciari a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Pineda de Mar-Tordera. El projecte té en compte que, un cop degudament tractada l’aigua a l’EDAR, es torni a abocar al riu.
La formalització de la signatura ha anat seguida per l’explicació de la fita que ha menat avui aquesta nodrida representació de representants municipals del territori, que s’ha encarregat de fer l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemanys, qui actuava com amfitrió, ja que la trobada s’ha fet a la seva població. Cal recordar que el batlle del veí municipi és també president del Consell Comarcal del Maresme.
En prevenció dels futurs episodis de sequera
Recentment es va celebrar una reunió amb el Director de l’Agència Catalana de l’Aigua, en el marc de la seva visita al Consell Comarcal del Maresme, on es va posar sobre la taula la necessitat de coordinar les accions presents i futures al voltant de dos eixos. El primer és la gestió de les restriccions potencials amb a causa de la sequera, i el segon les actuacions urgents per poder evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera.
Un neguit que va estar molt present a la reunió va ser l’afectació econòmica i social de les restriccions de consum d’aigua. Sectors com el turisme, la industria o la pagesia, tant presents i amb un pes molt rellevant a l’economia comarcal i nacional, depenen molt estretament de poder accedir a aquest recurs. Aquesta circumstància, conjuntament amb l’especificitat que representa la dependència de l’aqüífer de la Tordera -actualment origen del 60% de l’aigua de boca consumida a l’alt Maresme, a la que caldria afegir el 40% restant provinent de la Dessaladora de Blanes-, converteix en estratègiques les accions per poder garantir la viabilitat de les captacions de la Tordera.
En aquest sentit, el pla estratègic d’urgència per aprofitar l’aigua depurada -de 5 a 6 Hm3- de la Depuradora de l’Alt Maresme per injectar a l’aqüífer de la Tordera consideren que és absolutament prioritari. L’ACA, que ja disposava d’un projecte compromès de recuperació d’aigües regenerades quan es va construir la depuradora, ja ha donat el vistiplau a aquesta proposta i està signant un conveni amb el Consell Comarcal del Maresme per redactar el projecte executiu d’aquesta proposta.
Donades les circumstàncies, es valora poder realitzar, en paral·lel, les actuacions que permetin el reforç de tractament de l’aigua de la depuradora, la construcció de la canalització i la injecció a l’aqüífer. Aquesta operació ha de reforçar la injecció actual de la depuradora municipal de Tordera que ja aboca aproximadament 1 Hm3 d’aigua regenerada a l’aqüífer.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada