BIM modelització d’informació de la construcció a Blanes

El Govern aprova l'Estratègia BIM 2030 per avançar en la transformació digital i la sostenibilitat de l'obra pública

  • El Consell Executiu dona llum verda al full de ruta per consolidar un canvi metodològic i tecnològic en la planificació, el disseny, la construcció i la gestió de les obres promogudes per la Generalitat
  • La utilització de bessons digitals enriquits amb informació és una metodologia multidimensional i col·laborativa, que abasta tota la vida útil de les infraestructures i els edificis i els diversos professionals implicats en totes les fases



Imatge facilitada per la institució 


Nota de premsa GENCAT

Rebuda 04/03/2025


El Govern ha aprovat avui l’Estratègia BIM 2030 de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, full de ruta per consolidar un canvi metodològic en la planificació, el disseny, la construcció i la gestió de les obres que promoguin i avançar en la seva digitalització i sostenibilitat. El BIM (modelització d’informació de la construcció) és una metodologia de treball multidimensional, que abasta tot el cicle de vida d’un actiu, com una infraestructura o un edifici, i es basa en el treball col·laboratiu dels diferents professionals implicats.

El Govern va crear el maig de 2016 la Comissió Interdepartamental per a la implantació, de manera progressiva, de la metodologia BIM en l’obra promoguda per la Generalitat. La utilització d’aquest sistema, que suposa un canvi radical en el desenvolupament de l’obra pública, té com a objectiu aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i digital que garanteixi alhora un ús més eficient i transparent dels recursos públics. Prop del 80% de totes les obres adjudicades per la Generalitat durant el 2024 ja utilitzen la metodologia BIM, un percentatge que representa el màxim històric des que el govern català va impulsar l’ús d’aquest sistema de treball. Així, l’import de les obres adjudicades amb BIM va superar els 1.115 milions d’euros, en un total de 255 actuacions.

Aquestes dades consoliden una tendència creixent i sostinguda en l’ús del BIM a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic. Ara, en una etapa de maduresa, el Govern vol abordar noves fites i objectius, amb una estratègia que anticipi els reptes dels pròxims anys i s’orienti cap a la plena implementació d’aquesta metodologia. Per elaborar l’Estratègia aprovada avui, el Govern amb agents del sector, com organismes, col·legis professionals i empreses privades.

L’Estratègia BIM 2030 pretén contribuir a la transformació de Catalunya en una nació digital, amb la garantia de la ciberseguretat, la interoperabilitat i la governança accessible. Això implica definir un model que incentivi tots els organismes a participar en la gestió de la infraestructura digital. La Generalitat assumeix el repte de liderar la transformació digital del país i consolidar la seva posició com a hub digital internacional, alhora que impulsa l’ecosistema digital i tecnològic català i vetlla per la seva competitivitat. D’altra banda, la metodologia BIM permet una gestió més transparent, eficient i participativa dels recursos.


Aquest full de ruta s’organitza en quatre àmbits principals i es desenvoluparà en disset eixos:

  1. Valor: Millorar el servei a la ciutadania mitjançant la digitalització interna, optimitzant inversions i gestió d’actius en l’obra pública.
  2. Efecte tractor: Impulsar la digitalització del sector de la construcció mitjançant el BIM, tot establint un marc normatiu per un sector més eficient i avançat tecnològicament.
  3. Col·laboració: Fomentar la cultura de la cooperació i l’intercanvi d’informació.
  4. Persones: Dotar les persones de les capacitats necessàries per utilitzar les tecnologies que s’incorporin als seus processos de treball.

L’Estratègia BIM 2030 queda alineada amb el conjunt de normatives internacionals d’estandardització, enfocades a la millora de la gestió de la informació al llarg del cicle de vida de les infraestructures mitjançant models d’informació. El Govern vol continuar progressant per integrar la metodologia en tots els aspectes del cicle de vida de les seves actuacions i actius, amb l’objectiu d’implementar les rèpliques digitals corresponents. Gràcies a la facilitat en la captura i l’intercanvi de dades en temps real entre els actius físics i els digitals, es millorarà la planificació de les actuacions i el rendiment dels actius un cop construïts.

L’Estratègia vincularà els departaments de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, on siguin aplicables els mandats relatius al BIM. Aquests departaments i entitats hauran de definir un pla d’implementació on es concreti l’abast i els objectius establerts per al BIM en el seu àmbit. Aquests plans hauran d’incloure les accions específiques per aconseguir els objectius del BIM establerts a escala operativa i una estimació dels recursos assignats en un termini específic. Així mateix, hauran de detallar uns indicadors mínims i quan i com es recopilarà la d’informació per obtenir-los.

El Comitè Tècnic BIM, òrgan d’assistència de la Comissió Interdepartamental BIM, vetllarà per la coordinació, coherència i seguiment dels diversos plans d’implementació en el marc de l’Estratègia.


Comentaris