Viure més temps en condicions saludables a Blanes

Salvador Macip enceta el cicle de conferència de l’Aula d’Extensió Universitària de Blanes parlant de l’envelliment

L’èxit aclaparador de públic de la jornada de presentació d’Aula Blanes ha provocat que les quatre xerrades previstes s’allotgin al Teatre per donar resposta a l’allau de peticions


Imatge facilitada per la institució 


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 26/02/2025


El Teatre de Blanes va acollir ahir al vespre la primera de les conferències incloses al curs introductori 2025 de la nova entitat amb què compta des de fa molt poc temps aquest municipi: l’Aula d’Extensió Universitària o, si es prefereix, Aula Blanes. Cal dir que precisament es va fer en aquest recinte, enlloc del Centre Catòlic com s’havia previst inicialment, a causa de l’aclaparador èxit de públic que va tenir la presentació d’Aula Blanes.

Tot just va ser a principis d’aquest mes, el sis de febrer, i l’interès per conèixer de més a prop la nova entitat va provocar no tan sols que el Teatre de Blanes s’omplís de gom a gom. També va provocar que hi haguessin unes quantes persones que es van quedar fora del recinte teatral, al haver-se assolit el límit de l’aforament possible que té.

Abans de donar pas a la xerrada el president d’Aula Blanes, Miquel Buixeda, va donar la benvinguda al públic que tornava a omplir el Teatre de Blanes de gom a gom, agraint l’extraordinària resposta que ha tingut la iniciativa. Entre el públic assistent ahir s’hi comptaven el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet, acompanyat del tinent d’alcalde de la Gent Gran, Mario Ros.


Salvador Macip parla sobre l’envelliment saludable

El cert és que l’expectació creada al voltant de la primera de les quatre conferències d’Aula Blanes s’ho valia al 100%, ja que es tractava de l’investigador blanenc i doctor en fisiologia i fisiopatologia, Salvador Macip. Durant nou anys va treballar a l’Hospital Mount Sinai de Nova York fent recerca oncològica i sobre l’envelliment cel·lular. Des de l’any 2008 ha continuat aquestes investigacions al Mechanismes of Cancer and Ageing Lab, que dirigeix a la Universitat de Leicester, al Regne Unit.

Allà és catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular. També és catedràtic i investigador de la Universitat Oberta de Catalunya, i des de principis del 2023 és el director dels Estudis de Ciències de Salut. D’altra banda, recentment s’ha incorporat com a investigador a l’Institut de Recerca contra l’Alzheimer de la Fundació Pasqual Maragall. La pregunta que donava títol a la xerrada d’ahir dimarts era prou explícita: ‘Es pot frenar l’envelliment?’.

De fet, és el mateix tema de fons del seu darrer llibre publicat conjuntament amb Manel Esteller: ‘El secret de la vida eterna. Tot el que sabem per viure millor’. La humanitat fa segles que intenta lluitar contra el pas del temps, i els darrers avenços científics han aconseguit endarrerir espectacularment els seus efectes.

Ara bé, abans de plantejar-se si finalment serem capaços d’aturar-lo del tot o si acabarem endarrerir-lo, el què potser és més interessant és viure aquest procés d’una manera saludable. És a dir: no es tracta tant de viure molts i molts anys, sinó de la qualitat de vida amb què vivim aquests anys ‘afegits’ al què tradicionalment acostumava a ser l’esperança de longevitat dels nostres avantpassat. La clau, en definitiva, és envellir amb salut. Viure més temps si, però fer-ho en condicions saludables.

Segons Macip, encara no s’ha descobert la píndola de l’eterna joventut, però en canvi sí que es poden tractar millor malalties associades amb l’envelliment, com per exemple una de les més temibles: l’Alzheimer. No es pot curar, però sí millorar els seus símptomes. L’any 1994 l’esperança de vida dels omes era de 74 anys, i el de les dones de 81 anys. Ara, en canvi, segons dades publicades l’any 2021 –l’últim cop que es van recollir dades-, l’esperança de vida ha augmentat considerablement, de manera que entre els homes era de 80’7 anys i la de les dones de 86’3 anys.

Després d’aquesta primera conferència, el cicle del Curs Introductori d’Aula Blanes 2025 continuarà l’11 de març, de nou a 2/4 de 7 del vespre al Teatre de Blanes. En aquesta propera ocasió la ponent també serà una doctora blanenca: Marta Giralt Oms, que encapçala la xerrada presentada amb el títol ‘Segur que el nostre greix corporal és un problema’?’.


Comentaris