Tangos, Danses d’Àfrica, Cants d’Ucraïna, Música i Folklore d’arreu del món a la Festa de la Diversitat de Blanes
Es va celebrar dissabte, i les actuacions es van completar amb una fira d’entitats vinculades al món de la solidaritat i la cohesió social, així com jocs gegants per a tota la família
![]() |
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 16/06/2025
Blanes ha viscut aquest cap de setmana l’inici d’un altre cicle amb vida pròpia, que inclourà diverses activitats al llarg dels propers dies. Ja fa dècades que en aquest municipi s’hi celebra periòdicament una experiència que posa l’accent en la riquesa cultural del municipi: la Quinzena Intercultural. El tret de sortida s’ha donat amb la Festa de la Diversitat, que ha tingut lloc el passat dissabte en un nou emplaçament: el Passeig de Mar, a tocar de la Plaça Catalunya.
Com ja és costum, ha estat un nou motiu per reivindicar aquesta barreja de cultures, idiomes, procedències i costums que el mateix nom de l’activitat ja anuncia i que, en definitiva, és un dels signes identitaris d’un municipi que sempre s’ha caracteritzat per ser una ciutat d’acollida. És un dels esdeveniments entre lúdic i reivindicatiu més esperats per tothom, pel ventall d’entreteniments i atractius sensorials que inclou.
El punt central d’atenció han estat les actuacions que es van anar succeint dalt l’escenari alçat al mig del recinte. Hi ha hagut tot tipus de manifestacions artístiques, amb un total de vuit entitats que van aportar el seu granet de sorra amb música i balls d’arreu del món, representant explícitament la Festa de la Diversitat que es reivindicava.
Tant aquest esdeveniment com la resta que formen part de la Quinzena Intercultural 2025 estan organitzats per l’Ajuntament de Blanes a través del Servei de Primera Acollida i interculturalitat d’Acció Social, amb el suport de diverses entitats. El tinent d’alcalde d’aquest departament, Mario Ros, també va ser al recinte de la Festa de la Diversitat per gaudir d’aquest esdeveniment lúdic, cultura i comunitari, felicitant les entitats per la seva implicació.
Una variada mostra de la diversitat cultural i associativa de Blanes
Les actuacions de la Festa de la Diversitat es van encetar amb una sonora batucada a càrrec de la Colla de Diables de Tordera, seguida per la música plena de sentiment i missatge de l’Església Evangèlica de Filadèlfia de Blanes, principalment amb cants molt emotius i emocionants. Al llarg de tota la tarda-vespre es van encarregar d’anar informant al públic de les actuacions que s’anaven succeint dalt l’escenari dues presentadores de luxe: Raquel Arbó i Maryam Kebbeh.
Altres ingredients amb què es va comptar al llarg de la festa va ser la del grup argentí Argenfolk amb una intensa mostra de cultura que incloïa tangos i diverses mostres de folklore d’aquest país caracteritzat per ser també un lloc d’acollida i mestissatge cultural. També hi va haver una representació de la cultura ucraïnesa, amb una cantant acompanyada al teclat, interpretant diverses cançons plenes de sentiment i emocions contingudes.
I de l’Europa de l’Est, l’escenari de la Festa de la Diversitat va viatjar a una fraternitat protestant: l’Assemblea de Déu Koinonia de Blanes, una comunitat molt activa en aquest municipi que, amb la seva dansa, van transmetre al públic els ritmes i l’alegria de la seva fe. Entrant ja a la recta final, va ser el torn de l’Associació Cultural Casadimança, una entitat que promou la dansa com a eina d’inclusió i convivència, i que va convidar tothom a fer una volta al món sense sortir de Blanes utilitzant la dansa com a mitjà de transport.
Per últim, tancant les actuacions, va ser el torn de l’Associació Blanes Solidari, l’entitat que defensa els drets humans i dóna suport a la cooperació internacional des de fa molt temps. Van oferir una actuació final per homenatjar la solidaritat i la força de la comunitat, amb artistes tan destacats com Assane Ndiaye amb cançons pròpies, Tiali, Gauso –que va interpretar cançons de Bob Marley- i finalment Afrika Balla, un grup que fusiona ritmes africans.
Taules Informatives i Tallers d’Entitats completats amb Jocs Gegants
El recinte de la Festa de la Diversitat també incloïa tres àmbits més. Un dels més interessants i concorreguts de públic van ser les Taules Informatives regentades per diverses entitats, que treballen l’àmbit de la solidaritat, els drets humans i la cooperació internacional. Val a dir que algunes d’elles van participar també amb actuacions, fent la seva participació encara més intensa.
Les entitats que van tenir instal·lada una taula informativa van ser Blanes Solidari, Acció Solidària Mediterrània, Sóc de Cuba Soy Popular, l’Església Evangèlica de Filadèlfia, Enginyeria Sense Fronteres, APIP-ACAM, Diaconia, Temps per Cures, l’Associació Cristiana FEAM, la Fundació Vicenç Ferrer i l’Associació per al Desenvolupament Agrícola de Kuwonku a Blanes.
Els altres dos àmbits eren per un costat un Espai de Jocs Tradicionals del món en format gegant i de fusta, adreçats a infants i família, així com una zona de tallers amb Temps per Cures, FEAM i Enginyeria Sense Fronteres. Val a dir que a l’Espai de Jocs Tradicionals hi havia canalla, però també adults que van gaudir una bona estona dels entreteniments que es proposaven.
Resta d’Actes Quinzena Intercultural 2025
La ‘Quinzena Intercultural 2025’ de Blanes es completarà aquesta setmana i fins al 29 de juny amb d’altres quatre principals activitats. La primera tindrà lloc demà dimarts 17 de juny a les 6 de la tarda, a la Sala de Plens, amb la formació ‘Imaginaris Discriminatoris’, a càrrec de SOS Racisme. Tres dies més tard, divendres a les 5 de la tarda i al mateix lloc es farà la formació dirigida a càrrecs electes: ‘Discurs d’Odi Racista: Què és? Com reconèixer-lo?’.
Per participar en qualsevol d’aquestes dues jornades formatives cal fer inscripció prèvia a través de l’enllaç https://newsletter.blanes.cat/formacio-imagnaris-discriminatoris/ La següent activitat s’emplaça el dijous 26 de juny a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Roberto Bolaño. Allí s’hi acollirà una taula rodona que es presenta amb el títol ‘El tercer sector. Crisi o Transformació?’, a càrrec dde Càritas Blanes, Creu Roja, El Bon Samarità, APIP-ACAM i Diaconia.
Per últim, la cinquena activitat s’ha posat en marxa avui dilluns 16 de juny. Es tracta de l’exposició ‘Obre els ulls’, de SOS Racisme, que s’allotjarà fins al 29 de juny al vestíbul del Departament de Promoció de la Ciutat, a l’Avinguda de l’Estació, 43.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada