CEAB premiada xarxa de monitoratge de canvis marins

Observadors del Mar, guardonat als III Premis de Divulgació Científica

OdM Climate d’Observadores del Mar ha estat guardonat amb el premi accèssit en la categoria de “Projectes de Ciència Ciutadana” en la tercera edició dels Premis CSIC de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana. Es tracta d’una xarxa de monitorització de canvis en el mar Mediterrani, que ja ha aconseguit involucrar més de 500 bussejadors i 33 centres d’immersió des del nord de Catalunya fins a Ceuta. El jurat ha destacat la maduresa del projecte, la seva visió multidisciplinària i la seva capacitat per sensibilitzar sobre la importància de la conservació del medi marí.


Imatge facilitada per l'organització


Nota de premsa CEAB
Rebuda 18/06/2025


Observadors del Mar és una plataforma de ciència ciutadana que convida a la població, especialment a aquelles persones més vinculades al mar, a col·laborar en la recollida de dades sobre l’estat dels ecosistemes marins. L’objectiu és que les observacions ciutadanes aportin informació complementària a la que obtenen directament els equips científics; disposar de “més ulls” per anar registrant el què succeeix en el medí marí. Alhora, la iniciativa aconsegueix sensibilitzar i sumar complicitats en l’estima i protecció del mar. La plataforma està coordinada per experts de diversos centres de recerca, entre els quals el CEAB-CSIC.

La manera de col·laborar és triar un o més projectes dels que estan en marxa i aportar-hi el tipus d’observacions que requereix: fotografies, dades i altres informacions que, després, són comprovades pels experts, i que ajuden a generar coneixement sobre la biodiversitat, l’arribada d’espècies invasores, l’estat dels herbassars marins, o sobre els impactes humans en els ecosistemes.


OdM Climate: la iniciativa que ara s’ha premiat

El projecte que ha rebut l’accèssit del CSIC és una xarxa de monitoratge del canvi climàtic al Mediterrani que involucra mig miler de bussejadors i una trentena de clubs d’immersió al llarg des del nord de Catalunya fins a Ceuta. Mitjançant observacions periòdiques realitzades per voluntaris especialitzats, es recullen dades sobre la temperatura, la distribució d’espècies sensibles al canvi tèrmic i altres paràmetres físics i biològics que permeten detectar tendències i anomalies en l’ecosistema marí. Aquest enfocament “citizen science” facilita la cobertura d’àrees àmplies i moments temporals diversos, difícilment assolibles només amb la feina directa dels equips científics.


Com puc ser un Observador del Mar?

Només cal seguir aquests passos:
  • Inscriure’s a la plataforma: accedir al lloc web d’Observadors del Mar i registrar-s’hi
  • Seleccionar el/s projecte/s: Explorar entre la varietat de projectes (Deserts Submarins, Xarxes Fantasma, Espècies exòtiques, Aus marines, Herbassars marins…) i escollir en quins col·laborar
  • Formació i recursos: Revisar les “instruccions” proporcionades pels projectes
  • Observacions: Aprofitar les visites a la costa o les immersions per fixar-se en el que demanen documentar els projectes (per exemple, fotografiar i mesurar una zona que va quedant descoberta d’algues). Després, pujar les fotografies i la informació, tal i com es demana, a través de la plataforma digital (concretar el lloc i moment en què s’han registrat les observacions sempre és molt important)

Les dades recollides per Observadors del Mar contribueixen a estudis científics, a informes de conservació i polítiques de gestió. Així mateix, promouen la cultura científica entre la ciutadania i fomenten una consciència profunda sobre la importància dels ecosistemes marins.


Comentaris