250 escolars de Blanes han descobert l’alt valor natural de l’Espai Protegit del Delta de la Tordera
S’han realitzat visites guiades entre els mesos d’abril i juny, organitzades pel Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Blanes, i a càrrec de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera
![]() |
Imatge facilitada per la institució |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 26/06/2025
Aquest mes de juny han culminat les visites escolars que s’han estat fent durant els darrers mesos a la Desembocadura de la Tordera. Més concretament, han participat uns 250 escolars de diferents centres educatius del municipi. L’experiència l’ha organitzat el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes, i ha anat a càrrec d’uns grans especialistes en la matèria: l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera.
Les visites es van començar a fer el passat mes d’abril, i se n’han fet quatre. Han participat alumnes de diferents cursos: entre cinquè de primària i segon d’ESO. Pel que fa als centres educatius que han gaudit de l’experiència, han estat: l’Escola Napoleó Soliva, l’Institut-Escola Mossèn Joan Batlle, l’Institut Sa Palomera i el Col·legi Cor de Maria.
Aquesta ha estat la segona edició d’aquesta iniciativa que, després de l’èxit de la primera de l’any passat, es va decidir donar-li continuïtat. Novament, ha tingut una acollida molt favorable, tal com ha valorat el tinent d’alcalde de Medi Ambient, Jaume Frigola, qui va acompanyar als alumnes en dues de les sortides per compartir in situ l’aprenentatge pràctic.
L’objectiu d’aquestes visites ha estat donar a conèixer l’espai protegit del Delta de la Tordera a l’alumnat, perquè coneguin la seva importància, valorin la seva riquesa, l’estimin i el protegeixin. En aquest darrer sentit, els i les alumnes han gaudit d’una jornada a l’aire lliure en un dels indrets més privilegiats des del punt de vista mediambiental, que aquests darrers anys ha anat guanyant riquesa natural.
La Desembocadura de la Tordera: un espai d’alt valor natural
La Desembocadura de la Tordera, compartida i gaudida pels dos municipis veïns de Blanes i Malgrat de mar, és un espai situat al final del riu d’un alt valor natural. Forma part del Delta de la Tordera, i constitueix un hàbitat de gran biodiversitat i actualment els ajuntaments dels dos municipis han sumat esforços perquè sigui un espai protegit.
La presència d’una llacuna permanent en aquest entorn permet que s’hi guareixin una gran diversitat d’espècies animals i vegetals, configurant ecosistemes molt rics i valuosos. Les visites que han realitzat els i les escolars de Blanes s’han allargat durant dues hores, i s’han dividit en dues part: una hora a l’observatori d’aus que hi ha situat uns metres més a munt del mar, i una altra hora a la platja.
Durant la visita a l’observatori d’aus l’alumnat va poder observar i identificar diferents espècies amb ajuda de binocles i telescopi. També van participar en una dinàmica proposada pels membres de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera per aprendre a identificar i comprendre l’adaptació a l’alimentació de les espècies a través dels becs o els seus hàbitats segons la seva morfologia. En aquest sentit, també es va donar a conèixer la importància de les zones humides.
Per la seva banda, durant la visita a la platja es va estar tractant la dinàmica litoral, el funcionament del delta, la flora present en aquest hàbitat i els treballs que s’hi estan duent a terme per recuperar-la. Cal dir per últim que la visita a l’espai natural del Delta de la Tordera s’ha completat amb un dossier lliurat als tutors perquè puguin treballar els continguts relacionats amb la visita a les aules dels respectius centres educatius.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada