Blanes culmina la Setmana de la Natura 2022
Primer es farà una xerrada a la Biblioteca Comarcal i després s’anirà a la platja, on s’ensenyarà a actuar correctament davant el possible albirament d’una tortuga babaua
![]() |
Imatge AJUNTAMENT DE BLANES |
Nota de premsa AJUNTAMENT
Rebuda 02/06/2022
Aquest proper cap de setmana Blanes culminarà les activitats que ha estat organitzant durant aquests darrers dies amb motiu de la Setmana de la Natura 2022. Cada any s’organitza al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient, que s’escau el 5 de juny. Es tracta de promoure la implicació ciutadana en la conservació de la natura, per això des de l’Ajuntament de Blanes s’han organitzat diverses activitats.
La primera va tenir lloc el passat diumenge 22 de maig, amb una Visita Ornitològica al Delta de la Tordera que va comptar amb el suport de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera (NatMont). En aquesta ocasió l’experiència es va localitzar a l’Aguaitador de Blanes que està situat al Delta de la Tordera, i es van realitzar tres torns perquè tothom qui volgués conegués tant les aus presents com l’entorn natural d’aquest paratge.
Exposició, Xerrada i Taller
Aquests dies les activitats organitzades a Blanes, que tancaran la Setmana de la Natura 2022, giren a l’entorn de la tortuga babaua (Caretta caretta). En total, se n’han organitzat tres, i en aquest cas, el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb la col·laboració del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària (CT BETA) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Caretta a la Vista!).
La primera activitat s’està fent aquesta setmana al vestíbul de la Biblioteca Comarcal. Es tracta de l’exposició ‘Caretta a la Vista!’, que es podrà visitar fins el proper dissabte. A la mostra hi ha informació sobre aquestes espècie, el seu cicle de vida, les amenaces, la nidificació i el reconeixement de rastres, entre d’altres ingredients. En els darrers anys ha augmentat sensiblement el nombre de nidacions de la tortuga babaua o caretta a les platges del litoral mediterrani català.
La població no està acostumada a observar la nidació de les tortugues marines a les nostres costes i, conseqüentment, desconeix com ha d’actuar si es troba davant un esdeveniment d’aquest tipus. L’exposició proporciona informació sobre l’espècie i la manera correcta d’actuar davant d’un esdeveniment de nidació. També dóna les necessàries nocions perquè puguin implicar-se en la conservació d’aquesta espècie.
Detectar nidacions
Un bon complement per acabar de fer-se una idea més exacta sobre la tortuga babaua és participar dissabte vinent, 4 de juny, en les dues activitats que completen aquesta temàtica. D’una banda, a les 10 del matí es farà una xerrada a la mateixa Biblioteca Comarcal sobre la nidificació de la tortuga caretta a Catalunya i com actuar, i d’altra banda a les 11 del matí es farà un Taller Familiar Gratuït sobre el terreny, a la platja de S’Abanell.
Al taller s’ensenyarà a detectar com és un niu i el rastre associat, i fins i tot es realitzarà una simulació de niu de tortuga marina, per aprendre a detectar-ho millor i saber actuar en conseqüència. Tant la xerrada com el taller estan especialment adreçats al públic familiar, però sobretot a l’infantil, que gaudeix especialment d’aquest tipus d’activitats.
Totes dues accions són gratuïtes, estan obertes a la participació de tothom qui vulgui afegir-s’hi, i no cal inscripció prèvia. Més informació:
https://www.blanes.cat/docweb/setmananatura
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada