Espai dedicat a l’escriptor blanenc Joan Adell

Inaugurat a la Biblioteca Comarcal, coincidint amb Sant Jordi  

L’acte l’han encapçalat l’Alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de la biblioteca, Marina Vall·llosada, acompanyats del prolífic autor de novel·la i poesia  


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa de l'AJUNTAMENT  

Rebuda el dia 23/4/2021  


Des d’aquest divendres, coincidint amb la vetllada literària per excel·lència, la Biblioteca Comarcal compta amb una valuosa aportació al seu fons bibliogràfic. Es tracta de 24 títols que recullen l’obra completa de l’escriptor blanenc Joan Adell i Álvarez (Blanes, 1938), i que han passat a formar part del fons consultable dins la categoria de ‘Col·lecció Local’. L’autor ha donat tres exemplars de cada llibre.

Tots ells formen part del ‘Racó de Joan Adell’, l’únic d’aquestes característiques que hi ha en aquest servei cultural, ja que es tracta d’una donació de la seva obra completa que ha fet en vida l’autor. A principis d’any ja va manifestar a la Biblioteca Comarcal la seva intenció de fer aquest valuós obsequi, i ara que s’ha pogut re-estructurar la ‘Col·lecció Local’ localitzada a l’Altell, ha arribat el moment de poder estrenar aquest particularíssim ‘Racó de Joan Adell’.

Aquí s’hi troben tots els seus llibres junts, identificats amb el topogràfic ‘Col·lecció Local’ i la signatura del propi autor. A la secció de ‘Col·lecció Local’ hi ha obres de tots els i les autores que han nascut o tenen alguna relació amb Blanes, així com treballs que tracten sobre aquest municipi. L’únic altre escriptor que compta amb un espai concret dedicat a la seva obra a la Biblioteca Comarcal és Roberto Bolaño.

La seva vídua va fer una donació de tota l’obra del genial escriptor nascut a Xile, però que va passar bona part de la seva vida a Blanes. En atenció a l’extens regal -que es va fer al 2013, coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort-, els seus llibres estan allotjats a la Sala d’Actes, que duu el nom de l’autor. Altres títols que també hi ha a la Col·lecció Local els signen autors i autores tan coneguts com Joaquim Ruyra, Salvador Macip, Maria Aladern o Montserrat Medalla.


Acte Inaugural  

Per remarcar la importància i agrair a l’escriptor aquest seu gest, aquest migdia s’ha fet un senzill però emotiu acte de reconeixement que ha tingut dos significatius escenaris. En primer lloc s’ha allotjat a la Sala Roberto Bolaño, i després els i les protagonistes de la celebració han pujat a l’Altell de la Biblioteca i han pogut veure i visitar in situ el ‘Racó de Joan Adell’, que s’ha encarregat d’arranjar Cristina González, de la Biblioteca Comarcal.

L’acte inaugural l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de la Biblioteca Comarcal i el regidor de Cultura, Marina Vall·llosada i Albert Sanz, respectivament; així com de l’homenatjat, Joan Adell; i la directora del servei cultural, Gemma Ciuró. En l’acte també han participat familiars i amics de l’escriptor, entre ells la seva dona i la seva filla, Teresa i Maria; així com els membres del Club de Lectura del qual en forma part, que han volgut compartir amb ell un esdeveniment tan assenyalat.


Escriptor multi-guardonat  

Joan Adell i Álvarez (Blanes, 1938) és llicenciat en Farmàcia i Medicina, i no va ser fins fa 14 anys que va publicar els seus primers llibres: el poemari Sorrejant (Premi de Poesia Miquel de Segarra, 2006) i la novel·la El Nàufrag (Premi Rei en Jaume de Calvià, 2006). A partir de llavors han estat molts anys en què ha seguit conreant la seva faceta com escriptor, amb un fructífer període en el qual va publicar tant en prosa com en vers.

Les seves obres més recents daten des dos darrers anys: la novel·la I matarem els morts (2019); en narrativa breu La Sara i en Bru, El jersei del mestre i Quinze Minuts, totes tres del 2020; i en poesia La ceguesa dels miralls (2020). Si la seva llista de llibres és llarga, la de premis conreats des del 2006 fins l’actualitat tampoc no es queda curta. El dos darrers van ser al 2020, precisament per El Jersei del mestre (Premi Germans Espar i Tressens, Homilies d’Organyà) i per Quinze minuts (2on Premi Vila de Puigcerdà).

Al seu perfil biogràfic recollit a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana es destaca que des de molt jove va prendre consciència que a Catalunya hi havia una cosa molt valuosa que calia defensar: la seva llengua. En conseqüència, tot i la repressió de l’època i la seva manca de formació lingüística, la seva opció va ser molt clara: escriure sempre en català.

Navegant per internet, l’any 2004 va descobrir la plana www.relatsencatala.cat, on va penjar un escrit que va tenir molt bona acollida entre els usuaris d’aquell web on, en menys de 5 anys, va publicar-hi més de 170 treballs. Va compartir les seves reflexions i sentiments amb altres escriptors i escriptores, que el van animar a enviar obres als certàmens literaris.

A Blanes les seves presentacions de llibres omplen de públic les sales d’amics, familiars i seguidors incondicionals, que reconeixen el seu poble natal, Blanes, en el Santelm freqüentment evocat en el seu univers de ficció. L’any 2008 l’Ajuntament de Blanes va demanar-li que fos Pregoner de la Festa Major de Santa Anna, un honor que l’escriptor va acceptar emocionat, compartint amb el públic que omplia de gom a gom la plaça les seves vivències i estimació per la vila que el va veure néixer.


Títols Obra Joan Adell

Editorial i any

10 x 10 microrelats : bogeria, culpa, equívocs, èxit/fracàs, gelosia, infidelitat, passió, poder, secrets, venjança

Edicions de la Quadriga, 2006

Alba

Bromera, 2017

Arran de vies i altres contes : IX Premi Miquel Arimany, narrativa, Les Masies de Roda 2018

Ajuntament de les Masies de Roda, 2018

Blanes vist de prop

Gregal, 2017

El Carrer

Gregal, 2018

El Mossen de les putes i 13 contes més

La Busca, 2007.

El Nàufrag

Ajuntament Calvià, 2007.

El Telèfon negre i altres relats

Pagès, 2011

El teléfono negro y otros relatos

Milenio, 2011

I matarem els morts

Gregal, 2018

La Ceguesa dels miralls : (Crònica d'una anorèxia)

Fonoll, març de 2020

La Darrera carta i altres narracions : recull de contes del premi Vent de Port 2009

Pagès, 2010

Matins grisos

Angle, 2010

Més enllà del simulacre

Ajuntament Sant Adrià del Besòs, 2009.

Només són pedres

Pagès, 2017

Pacte sinal·lagmàtic i altres contes

Ajuntament de les Masies de Roda, setembre de 2020

Premis literaris Homilies d'Organyà

Ajuntament d'Organyà, 2020

Puzles

Montflorit, 2008.

Relatsencatala.com : recull dels millors relats versió 1.0

Edicions de la Quadriga, 2005.

Relatsencatala.com : recull dels millors relats versió 2.0

Edicions de la Quadriga, 2006.

Sorrejant

Ajuntament Castelló, 2007

Taronges calentes

Fonoll, 2017

Tres estrelles Michelin

Onada, 2011

XV Concurs de conte curt Antoni Gomila - Sant Bartomeu

Bona Pau, 2007



Comentaris